Special Hobby malý Plastic Planet malý Válka Fit test
Forum plastikových modelářů
Témata  |  Přidej nové téma  |  Galerie modelářů  |  Fit test / Stavba  |  Nový editor  |  Nápověda
Topics  |  Start new topic  |  Model gallery  |  Kit fit test / kit build                  
 
Special Hobby velký   Plastic Planet velký



denní zobrazení: 22104 / today visits: 22104

 Slovo autor  
Řadit     příspěvků na stránku      

ZOBRAZENÍ: HTML
32) 12.12.2012-09:23  -  Damir    IPMS v ČR - jak to je?

Jirka, Pavel a Zbynek: MOC dekuji, bude to velka pomoc., velmy uzitecne informace a napady, predam informace kolegovi.

31) 11.12.2012-22:41  -  Jirka Brož    IPMS v ČR - jak to je?

Damire, IPMSCZE patří pod SMČR( to je český modelářský svaz) a ten patří pod Svaz technických sportů (aerokluby, kynologové, autokluby atd.) Všichni členové předsednictva IPMSCZE vykonávají tuto funkci ve svém volném čase a zdarma. Jedinými placenými zaměstnanci SMČR je předseda svazu a jeho sekretářka. Což je k počtu několika tisíc členů mnohem lepší poměr než kdekoliv ve státní správě s1  
Volby předsednictva se konají jednou za 4 roky a každý klub vysílá své zástupce na konferenci IPMSCZE v poměru 1 zástupce na 10 členů. Zde se rovněž odhlasovává usnesení, ve kterém je plán na další čtyři roky a změny bodovacích pravidel. Zvolené předsednictvo se účastní voleb nejvyššího vedení SMČR na následující konferenci SMČR. 
  Ad obavy, že předsednictvo bude svévolně měnit chod peněz, bodovací pravidla atd. Toto není možné- předsednictvo je  vázáno usnesením konference. Pokud by se tak stalo, mohou kluby svolat mimořádnou konferenci a zvolit si nové vedení. Vedení je pověřeno reagovat na požadavky členské základny a na svých schůzích může  výše zmíněná bodovací pravidla korigovat. Jedná se  většinou jen o drobná doplnění výkladu pravidel. Rovněž je pověřeno každoročně  provádět školení nových rozhodčích podle potřeby.
 IPMSCZE dostává prostřednictvím SMČR částku, která umožňuje konat každoročně MR žáků, MR seniorů, jednou za 4 roky velké školení  rozhodčích a uhradit vítězům MR část nákladů na IPMS Nationals v Telfordu. Z této částky je placen rovněž provoz webových stránek. Tyto stránky udržuji v chodu jako webmaster rovněž zdarma.
Závěrem- chod IPMSCZE závisí na skupince dobrovolných soumarů, kteří nehledí ani na svůj čas, ani své peníze. Jedinou jejich odměnou jsou potom anonymní urážky od internetových hrdinů na některém z modelářských fór, kteří si myslí, jak se se na své funkci napakujeme. 

Zbytek Ti odpověděl Zbyněk a Pavel

30) 11.12.2012-22:11  -  Pavel Klouček    IPMS v ČR - jak to je?

Ohledně funkcionářů - volí se jednou za čtyři roky, za každý klub je jeden hlas/zástupce za každou načatou desítku členů při hlasování. Předsednictvo má pokud se nepletu pět členů a funkce jsou to dobrovolné neplacené. Individuální členové svazu existovali ještě tak před pěti lety, ale byl to problém organizační (poštovné na oběžníky a známky, hlas při volbách atd.), takže nejdřív se jim zvyšoval roční příspěvek a pak se to vyřešilo tím celorepublikovým klubem.

29) 11.12.2012-12:00  -  Zbyněk Škopán    IPMS v ČR - jak to je?
pravidla/směrnice fungování svazu jsou v odkazu na SMČR... myslím že nějaký příspěvek má až ten předseda SMČR (tedy všech tech nejvyšších )
plastiková sekce to ti odpoví Jirka Brož
U nás jsou členy jen kluby, volní členové u nás neexistují , jsou zařazeni do formálního klubu č.199.... jinak např MČR v plastikových modelech se můžu účastnit i já když jsem členem Klubu lodních modelářů...
co se týká zástupců je stanovené minimální počet členu v SMČR-
K tomu členství.. Ne každý člen (modelář) v klubu, který je registrován v SMČR ve i členem SMČR (průkaz a známky) většinou jen potřebný počet + lidi co "závodí"

Myslím že u vás by mohl fungovat mandátní model kdy každý může delegovat svůj hlas zastupci , voliteli (asi jako při volbě US prezidenta) třeba zástupci klubu který při volbě předloží ... ideální je to při volbě přes internet ale to je spíš snadný softwarový problém.... při geografických podmínkách Chorvatska i ideální... jinak konference jsou pořádány pravidelně.

Jinak SMČR je postavené jako všeobecné modelářské sdružení.... v Česku se vedla dlouho diskuse o postoji k IPMS.. řešilo se mnoho aspektů (pravidla, neexistence vrcholných mezinárodních akcí atd)... vzniklo spousta diskrepancí často jen na základě infa z doslechu.... myslím že do dnes se to promítá do dění.
Kluby existují hlavně na menších městech kde je běžné fungovat v zájmových organizacích.... ve velkých městech je paradoxně klubů míň (např v Praze funguji (tak že pořádají akce) jen tři kluby... takže ten seznam klubů na stránkách je dost formální..)

V Chorvatsku tím že s tím začínáte můžete spoustu věcí které i u nás kulhají eliminovat a udělat funkční organizaci , která pomůže klubům a jednotlivcům a modelařinu zviditelní....a lidé se budou potkávat a pomáhat si a tom "klubismus" je.

28) 11.12.2012-09:06  -  Damir    IPMS v ČR - jak to je?

Dekuji jeste jednou. Jsou predseda a ekonom dobrocinny v IPMS CR, nebo dostavaji nejaki honorar? Jak casto jsou volby (napriklad kazde 4 roky...?) a jak se v CR probihaji volby pro vedeni IPMS-u? Ptam protoze cleny IPMS v Chorvatsku pravepodebne budu kluby ale taky a "nezavisly" (bezny neorganizovani) modelari. Meji kluby "vetsi hlas" pri volbe v CR, nebo to pujede jako "jeden clovek-jeden hlas"?

27) 10.12.2012-10:28  -  Zbyněk Škopán    IPMS v ČR - jak to je?
Ano jak píše Pavel Klouček těch aspektů je hodně a je pravda že se v minulosti řešili i takové věci jako erotické figurky, hákové kříže, atd...
V Česku je ještě pravidla pro pořádání akcí spojené sice s ústavním právem na shromažďováním ale na druhou stranu je ohlašovací povinnost na místních úřadech... u větších akcí se musí řešit i třeba parkování a a byť nepatrný zábor veřejné plochy (třeba umístění orientačních tabulí a plakátů)
Dobré je znát i pravidla např pro výběr startovného a vstupného .. tady právě využívají kluby bez vlastního IČ ale registrované v rámci SMČR výhodu že jsou brané jako odbočka občanské sdružení a tak mohou přijímat peníze a stejně i platit.
Pavel uvedl vztahy s OSA (ochranný svaz autorský) u vás hledejte odbočku IFPI ( mezinárodní fonografická společnost)

Právě v tom by nějaká vyšší organizace mohla pomoci. udělat metodiku která by klubům pomohla.

Vedení svazu.
Asi určitě volené záleží jak se nastaví pravidla ale měl by být nějaký předseda, místopředseda, ekonom, někdo pro pravidla a soutěže, nezávislá by měla být "revizní komise" která kontroluje ekonomiku...a plnění plánu činnosti.... dá se předpokládat , že vedení svazu bude mít nějakou režii: telefonáty, cesty, pořádání akcí, provoz web stránek, web master..... i když jejich činnost samotná bude dobročinná. volby na základě zástupců klubů, nebo třeba internetovou volbou to záleží na vás.

Bude záležet koho nominujete a kdo bude ochotný to dělat ( také vstřebat i ataky které logicky časem přijdou). Je třeba uvědomit si že tyhle organizace jsou klubem "detailistů, dogmatiků" mnohdy s chybějícím nadhledem... některé témata zde na fóru jsou toho jasná ukázka...

Určitě bude na začátku velká eufórie a myslím že prubířský kámen by bylo uspořádání nějakého nultého ročníku celonárodní akce.. tam se ukáže "kdo z koho" a ještě víc podaří-li se to zopakovat.



26) 10.12.2012-09:23  -  Pavel Klouček    IPMS v ČR - jak to je?

No existují i další drobné výhody o kterých se moc nemluví. Například že soutěže pořádané klubem jako členem svazu mají jakési pojištění a třeba také vyřešené poplatky svazu autorskému, pokud chcete například jako kulisu pouštět hudbu. Ono se to zdá jako blbost, ale kdyby vám chtěl někdo dělat pakárnu, tak vás udá a je to zbytečné popotahování po úřadech.

25) 10.12.2012-09:18  -  Damir    IPMS v ČR - jak to je?

Zbynek, McGordon: Jsem velmi vdecny za podrobne odpovedi, jsem presvedceni, ze vase zkusenost pomuze. Moc dekujem. Je pravda, ze budeme (da-li Buh) k vytvoeni IPMS podle dohody kluby a neorganizovanych jednotlivcu. Tam je strach o centralizaci penez ze statnich fondu (napr. ministerstva...) a moznych svevole vedeni IPMS v urcovani pravidel, peniz apod. Byl bych rad, aby nase IPMS nevedeli nektere "byrokratu", ale modelari ktere vetsinou pracuji na popularizaci modelarstvi a mimo IPMS (stavit modely, komunikovat s kazdym, publikovat clanky, atd.).

24) 10.12.2012-08:11  -  McGordon    IPMS v ČR - jak to je?

Damire, Výhoda či nevýhoda zastřešující organizace (teoreticky jich i v mělém státě může být několik), záleží na úhlu pohledu. Někdo se na to bude dívat z pohledu že klub který v organizaci není, má mnohem větší volnost a v podstatě nevidím o co by přišel. Nějaké jednání s "centrálními organizacemi" je sice jistě hezké, ale třeba my ho krom registrace nepotřebovali. Pravidla si určuje přímo daná skupina a může je i pružně měnit (pokud je to v v rámci toho co je v registraci). Ale pro ty kdo se nechtějí zabývat "papírováním" i když je ho minimum, je jistě výhodou být součástí většího celku. U nás v ČR bohužel situace byla špatná v tom, že svaz nevznikl tak že by se kluby rozhodly a založily ho, ale naopak stal se nástupcem Svazarmu, což mnozí vnímali jako pokračování vnucené nutnosti a celkem logicky odtud vypadli. Pokud u vás bude svaz vznikat od klubů jistě bude vnímán jinak.


Pokud jde o "komunikaci" se zahraničím, nejsem si jist že tam nějaké zastřešení pomáhá, ono je to obecně spíš o lidech a třeba my jezdili do Maďarska a Rakouska a oni zase k nám bez nějakého svazu. Prostě proto že jsme se tam poznali s kolegy a kamarády (ono jet do Maďar a pak sedět u stolu s čechy mi přijde trochu zvláštní, ale to je každého věc). Ryze teoreticky je samozřejmě možné, že pokud se povede "svazy" provázat (ale bude to zase na úrovni spíš lidí) byla by to výhoda. Ovšem je vždy otázkou jestli se to povede, za pokus to jistě stojí. Pokud jde o startovné, no po pravdě možná to někde platí, ale nebral bych to za výhodu nějak podstatnou, Vzhledem k dopravě a dalším nákladům je startovní nezajímavé.


Ono je to podobné i s tím "sponzorstvím", teoreticky je to jak líčí ZŠ, realita je ale obvykle jiná, hodně záleží na tom kdo to vyjednává a velmi záleží na tom jestli se dostanete k "pravému člověku". Ona část peněz která skončí u vás je z pohledu větší firmy marginální, jde spíš o to abyste se dostali k někomu kdo je v pozici kdy to rozhodne, nebo alespoň předloží. Opět je to o lidech, pokud je někdo aktivní zajistí propagaci a peníze i pro soutěž dětí v horní dolní, pokud je lempl a spolehne se na posílání mailů a dopisů nedostane nic ani kdyby dělal mistrovství světa. Takže pokud na svaz dostanete ty aktivní lidi, bude to skvělé, pokud nikoli bude vám svaz asi celkem na nic.


Můj pohled i zkušenost je poněkud jiná, než Zbyňka Škopána, nejsem členem SMČR a nikdy jsem nebyl, vidím to poněkud odlišně. Ale hodně věcí je dáno i tím jak jsou v dané zemi postaveny zákony, pokud je šance získat peníze přímo z nějakého fondu třeba ministerstva je jistě svaz vhodnější, my tohle řešíme na úrovni kraje a i tak to jde (přes bývalé pionýrské domy). Je třeba si říci co chcete aby bylo prioritou a podle toho se zařídit a zvolit vhodnou strategii, on svaz, klub nebo třeba IPMS je prostředek nikoli cíl, na to by se nemělo zapomínat. Cílem je třeba srovnání schopností modeláře s někým jiným. Pokud prostředek přeroste nad únosnou míru je to ke škodě.


Jednou výhodou velkého svazu je, že pokud se dělají bodovací soutěže, může garantovat nějaká pravidla, ta se spíš uznají právě svazu několika klubů než partě která si je vymyslí sama. Ale bodovačem myslím moc u nás není, takže tohle u nás moc výhodu nepřináší. Je to opravdu na vás co se rozhodnete udělat a čemu se vyhnout. Za sebe vám přeju hodně úspěchů.

23) 09.12.2012-18:00  -  Jirka Brož    IPMS v ČR - jak to je?

Děkuji Zbyňku, Libore a Pavle za odepsání Damirovi. Nebyl jsem na síti.

1  2  3  4  
Skoč na stránku:
Přidej odpověď do diskuse / Reply to this topic
Je potřeba provést autorizaci
Váš e-mail / your e-mail:
K provedení autorizace není potřeba registrace ani heslo, stačí jeden klik. Autorizaci potvrdíte kliknutím na odkaz, který bude zaslán do Vaší emailové schránky. Pokud se e-mail neobjeví ve složce 'přijatá pošta' zkontrolujte spam koš svého mailboxu. Vaši e-mailovou adresu můžete použít pro autorizaci více zařízení.

Your device is currently unauthorized. No registration or password is needed; only one click is enough to be authorized. The authorization link will be sent to your mailbox. Follow instructions sent via the e-mail. If no message appears please check your mailbox spam folder. Your e-mail address can be used for more device.
Autorizací souhlasíte s pravidly a zásadami fóra



Nápověda

Vítejte na stránce Diskuse. Chcete-li vznést jakýkoli nový dotaz, klikněte na tlačítko "Přidej nové téma" . Vyplňte ve formuláři příslušné údaje (povinné údaje jsou: Jméno, Předmět, Dotaz). Pokud chcete, aby Vám odpovědi chodily zároveň emailem, zaškrtněte si políčko "posílat odpovědi emailem?".

K prohlížení jednotlivých témat použijte nabídku "Témata". Tabulka s tématy zobrazuje čtyři základní údaje: 1) Název tématu, po kliknutí na danné téma se zobrazí všechny příspěvky k tomuto tématu. 2) Autor příspěvku, po kliknutí odešlete e-mail autorovi. 3) Reakce zobrazuje počet reakcí (odpovědí) na příslušné téma. 4) Datum určuje datum vložení, popřípadě poslední reakce na příspěvek.

Odpověd (reakci) na téma provedete vyplněním formuláře Přidej odpověď do diskuse v detailu danného tématu (povinné údaje jsou: Jméno nebo značka, Předmět - doplněno automaticky, Odpověd)

Postup vkládání fotek do diskuse z vlastního PC:


Postup vkládání fotek do diskuse z jiného serveru (fotografie již umístěné v Internetu):
1) stránka diskuze musí být ve formátu "nový editor" (volba zcela vpravo v menu v záhlaví stránky). Pokud je zde napsáno "starý editor" kliknutím na nápis se přepneme na "nový"
2) fotka, kterou chceme vložit do diskuse musí mít svou vlastní URL adresu, tzn., že musí být umístěná někde na webu. Doporučená velikost 640x480.
3) URL adresu vkládané fotky zkopírujeme(CTRL+C) 4)klikneme na ikonu zeleného stromu v prostřední řadě čtvrtá zprava (INSERT/EDIT IMAGE)
5) do řádku IMAGE URL napíšeme (vložíme) adresu fotky (CTRL+V)
6) kliknutím na "insert" vložíme fotku do prohlížecího pole. Pokud je adresa napsána správně, fotka se zobrazí a vyskočí dialogové okno v angličtině. Dáme "ok". Pokud chceme přidat další fotky opakujeme body 2-6. Kliknutím na tlačítko "odeslat" se fotka vloží do diskuze.


UPOZORNĚNÍ
Pravidla a zásady pro uživatele diskusního fóra plastikových modelářů
Níže uvedenými pravidly a zásadami se řídí všichni přispěvatelé, čtěte je proto pozorně. V případě jejich porušení riskujete smazání příspěvku nebo zamezení přístupu. Za obsah příspěvků a z něj plynoucích možných důsledků odpovídá výhradně jejich pisatel.
  • Pro odesílání příspěvků nebo zakládání témat je nutná autorizace.
  • Základním tématem fóra je plastikové modelářství a věci s ním související. Příspěvky na základní téma i jakékoli jiné téma budou tolerovány při dodržení zákonných norem, pravidel mezilidské slušnosti a těchto pravidel a zásad.
  • Příspěvky pište spisovným jazykem, který lze prokládat slangovými výrazy. Vulgární příspěvky a příspěvky obsahující sprostá slova nebudou akceptovány.
  • Před založením nového tématu si pomocí vyhledávače nejprve ověřte, jestli v minulosti stejné téma nebylo již založeno. Obdobně postupujte před napsáním nového dotazu, protože mohl být za dobu existence fóra již zodpovězen.
  • Respektujte elementární pravidla slušného chování. Můžete vzájemně vyjádřit nesouhlas s názorem druhého, napadání však tolerováno nebude. Stejně tak nebudou tolerovány subjektivní neetické a neslušné výroky směřující na konkrétní osobu nebo skupinu osob. Snažte se vyvarovat slovních narážek. Neprovokujte a nereagujte na provokující příspěvky. Nepřenášejte na fórum své spory mající základ ve vašem soukromém životě či podnikatelské činnosti.
  • Přispívání jednotlivce pod více identitami (nicky) nebo přebírání jmen či identit jiných uživatelů mající za účel např. matení ostatních nebo jejich cílené napadání nebude tolerováno stejně jako příspěvky mající povahu spamu. Za spam je považováno opakované odesílání krátkých či nesmyslných příspěvků bez informační hodnoty, příspěvků s obsahem diametrálně odlišným od ostatních příspěvků v tématu a příspěvků obsahujících převážně „smajlíky“.
  • O nevhodnosti či závadnosti příspěvků v návaznosti na tato pravidla a zásady rozhoduje poskytovatel služby, který si vyhrazuje právo odstranit příspěvky, jejichž obsah je v rozporu s pravidly a zásadami a v krajním případě zamezit uživateli přístup. Poskytovatel služby není povinen dohlížet na obsah příspěvků ani vyhledávat jejich případný protiprávní obsah.
  • Dotazy na poskytovatele služby je možno podávat e-mailem na forum@plasticplanet.cz.
  • Šíření ilegálních kopií knih, publikací, časopisů, zvukových a obrazových záznamů pořízených na přenosná média (např. videokazety, diskety, disky CD nebo DVD) není povoleno. Příspěvky obsahující takové nabídky budou odstraněny.
  • Při publikování fotografií či jiného obrazového materiálu mějte neustále na paměti, že tyto materiály mohou podléhat autorským právům ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb., autorský zákon. Případnou právní odpovědnost při porušení autorských práv ponese výhradně uživatel, který takový materiál zveřejnil.
  • Kliknutím na tlačítko „zde“ v autorizačním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů, které vstupuje v účinnost 25. května 2018, zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů a zákonem č. 480/2004 b., o některých službách informační společnosti, ve znění pozdějších předpisů.




1713528313.144 forum