Fit test Special Hobby malý Plastic Planet malý Válka
Forum plastikových modelářů
Témata  |  Přidej nové téma  |  Galerie modelářů  |  Fit test / Stavba  |  Nový editor  |  Nápověda
Topics  |  Start new topic  |  Model gallery  |  Kit fit test / kit build                  
 
Plastic Planet velký   Special Hobby velký



denní zobrazení: 40760 / today visits: 40760

 Slovo autor  
Řadit     příspěvků na stránku      

ZOBRAZENÍ: HTML
157) 07.10.2013-07:37  -  Hroch šumavský    Výročí Mnichovské zrady - měli jsme se bránit?

Tak, jak to vysvětluje pan "MH" je to smysluplné a logické.

Jen, jestli by to takhle pochopila ta Condoleesa!?

Ukrajinci a Rusové, kteří tady žijí, nám vyčítají, že jsme se nepustili do boje.

Vysvětlovat jim však panem "MH" uvedené okolnosti je marné, neb ta jejich "pravda" je vždy větší...

Občas mě s tím serou.

156) 05.10.2013-17:46  -  Thud aka stanice Metra Můzeum    Výročí Mnichovské zrady - měli jsme se bránit?
155) 04.10.2013-23:09  -  Milan.Š    Výročí Mnichovské zrady - měli jsme se bránit?
to MH. Díky za Tvůj příspěvek, vážně. Snad to pochopí i barvoslepí (ti co vidí jen černobíle).
154) 04.10.2013-22:19  -  MH    Výročí Mnichovské zrady - měli jsme se bránit?

K tématu je výborná kniha "Viděl jsem ukřižování" od britského novináře, který v té době působil v ČSR jako zpravodaj. Je to autentická zpráva o situaci v ČSR před a v době Mnichova, psaná bezprostředně v době událostí.


Na co se skoro vždycky zapomíná, že svět by tu válku nevnímal jako boj Čechů za svobodu, ale tak, že Češi bojují jen proto, aby mohli vládnout třem milionům Němců (bohužel, německá propaganda měla tehdy na západě lepší odezvu než ta naše; na západě věřili, že Hitlerovi jde jen o sudetské Němce, že to je jeho poslední požadavek). Na pomoc by nám rozhodně tehdy nikdo nešel, protože nikdo na tu válku nebyl připravený. Francouzi byli v takovém stavu, že když prohráli svojí vlastní válku v roce 1940, byli rádi, že to vlastně dobře dopadlo, válka skončila a oni můžou jít domů. V britském parlamentu prý nikdy nebyla tak velká shoda většiny poslanců, jako když tam chválili Chamberlaina, jak výborně to v Mnichově vyřešil. Jediný, kdo tehdy projevil vůli bojovat, byli ti "nikdy nebojující Češi". Přijetím mnichovského diktátu jsme neztratili stát (že k tomu dojde za půl roku čs. politici nepředpokládali), zatímco po prohrané válce bychom o samostatnost samozřejmě přišli. Jednodušeji řečeno - přijetím Mnichova jsme sice přišli o třetinu území, ale válkou bychom přišli o vše. Beneš chtěl jít do války, ale nemohl a nechtěl jít proti těm, na jejichž pomoci jsme byli závislí (sami bychom Německo neporazili - ubránili se jen dva národy - Britové, které zachránil kanál La Manche a Sověti díky obrovském rozloze jejich území). Češi prostě museli v době Mnichova počkat, až se naši potencionální spojenci stanou našimi skutečnými (aktivními) spojenci. Proto také Beneš nikdy veřejně někritizoval Británii a Francii za jejich postup v té době, proto se nezapojil do kritiky SSSR - počítal s tím, že tyto státy se nakonec dostanou do války s Německem a nechtěl nějakými nerozvážnými prohlášeními narušovat potřebnou budoucí shodu. Je v tom všem určitá dějinná nespravedlivost - Češi byli asi jediným národem, o kterém se dá říct, že byl ve své většině od začátku do konce zásadně proti nacistům, zatímco všichni ostatní se pokoušeli tak či onak o nějakou dohodu s Třetí říší. Češi se od začátku chtěli bránit, ale zůstali v tom sami.

153) 04.10.2013-21:50  -  Milan.Š    Výročí Mnichovské zrady - měli jsme se bránit?
V roce 1974 jsem v Kolíně (nad Labem) slavnostně přísahal že i s nasazením vlastního života budu bránit vlast a socialismus. A co nás tenkrát před i po bylo. Nějak jsem si nevšiml, že v 89 ten socialismus někdo bránil. Proč ? No protože jsme český nuly, zbabělci a přizdisráči. Že.
152) 04.10.2013-14:26  -  Hroch šumavský    Výročí Mnichovské zrady - měli jsme se bránit?

Pepovi 304: Ovšem. Záleželo na tom, kdo byl kdo. 

Že u Němců to nadšení nebylo je logické.

U těch pamětníků, které jsem znal, bylo, neb se jednalo právě o Čechy a Moraváky.
I můj dobrý kámoš Walkmann mi to potvrdil.
Tomu to vyprávěl zase jeho děda.

A jinak - mějte se všichni co nejlépe.

151) 04.10.2013-13:13  -  Jakovlev    Výročí Mnichovské zrady - měli jsme se bránit?

pro  J. Stejskal: Tak Polská armáda cítila z naší armády respekt, a proto si nedovolila provést útok na vlastní pěst. Defakto čekali na Hitlera, který by jim odtížil a oni by tak provedli invazi jak do Těšínska, tak do zbylých oblastí. Nutné je také počítat s tím, že na severu Slezska pak měli být vysazeni německé parašutistické jednotky, které měli podpořit německý čelní útok na opevnění.


Co se ale týče ČSA, tak armáda byla velice dobře vyzbrojená. Neberu teď v potaz letectvo, ale pozemní síly a dělostřelectvo. Musíme vzít v potaz to, že ČSR tak jako Třetí Říše zbrojily jak o závod a co si budem vykládat naše děla patřila ke špičce.


Ale je nutno také podotknout že v roce 38' nebyli ani říše připravena na dlouhotrvající válku. Spoléhala na Maďarsko a Polsko které také odvedou svou práci.


Co se letectva týče, zase bereme v úvahu jednání vlády které s tehdejšími špičkami armády rozhodlo, že veškerý vývoj půjde do pozemní armády. Tehdy a myslím že to bylo v roce 34' se rozhodovalo, do čeho budou investovány peníze. Zda do letectva, které bude v případě nebezpečí muset vybojovat převahu, zastavit pozemní armádu. Nebo se budou finance orientovat do pozemní armády a do jejího výzkumu + stavění opevnění + přijetí strategie, obrana na liniích a čekání na pomoc Franci a VB. Jako první se stavělo opevnění u hranic s říši.


Taky důvod toho, proč se nestačilo postavit obrané linie kolem celých hranic hledejme ve 20. letech, kdy jeden francouzský generál nechtěl a nepřál si, aby byla budována nesmyslná opevnění jako byla ML ve Francii, byť svůj účel za WW1 splnila.

150) 04.10.2013-12:56  -  J. Stejskal    Výročí Mnichovské zrady - měli jsme se bránit?

Knížku si zkusím půjčit v knihovně. Teoretické to bylo jednak kvůli Těšínsku, a pak jsme na to my ani poláci neměli vybavení, bo jsme místo do mobilních jednotek investovali do betonu. A s tím bráněním, rozdíl mezi bránit/nebránit mohl ve výsledku znamenat vyhlazení/odsun.

149) 04.10.2013-12:50  -  Pepa304    Výročí Mnichovské zrady - měli jsme se bránit?

pro tlustokožce ze Šumavy: můj děda též prodělal mobilizaci u Hraničářského prap. 2 "Roty Nazdar" a byl na to náležitě hrdý. Ale ono to zdaleka nebylo tak jednoduché, "babí" byla sudetská Němka (děda pocházel taky ze Sudet, ale z rodiny českých starousedlíků), brali se v r.1932, kdy Áda ještě tlachal po hospodách a Konrád učil tělocvik. To nadšení  v září 1938 bránit se nebylo zdaleka tak jednoznačné, tak třetině obyvatel ČSR (v podstatě všem kromě rodilých Čechů a Moraváků) to bylo lhostejné, pokud nestáli rovnou na straně nepřítele. Po "Mnichovu" a celou válku zůstal v Sudetech, jako většina českých starousedlíků, "odejity" bez vyjímky byly prvorepublikové náplavy (v Sudetech zůstalo takto víc než čtvrt milionu Čechů, odešlo necelých 200 tis.). Oficiální pohled na "Mnichov" a sudetskou otázku je bohužel ovlivněn 40 lety komunismu.


Ještě k pradědovi ze Sudet (+1942, jinak bych to dnes asi psal německy), za první války sloužil jako poddůstojník u c.k. maríny na Jadranu a možná stavěl ke zdi zajaté přizdisráče z Legií...

148) 04.10.2013-12:41  -  Jakovlev    Výročí Mnichovské zrady - měli jsme se bránit?

pro: J. Stejskal


Jen bych rád zmínil, že Vaše teoretická česko-polská dohoda nebyla až tak teoretická. Když se podíváte Do mnou zmiňované knihy, nebo si projdete pakty které byly těsně před mnichovem v roce 36 - 38 uzavírány, zjistil by jste, že Československo chtělo uzavřít pakt s Polskem, které však tento pakt odmítlo a uzavřelo pakt s Hitlerem, a co více, zde je paradox, Hitler uzavřel pakt se SSSR se smrtelným nepřítelem Polska, a dále zde byla otázka, co tento pakt představoval pro nás, když jsme měli pakt se SSSR jež takto s Hitlerem podepsal smlouvu? Byď je jasné že SSSR nám nemohlo nijak pomoci (vojáky ani tanky nešlo nijak poslat do Československa.


 


Ještě bych take rád ti osvěžil to, že jsme slované, tudíž ať už bychom se bránili nebo ne, byli bychom vysídleni minimálně za Ural...


 

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  
Skoč na stránku:
Přidej odpověď do diskuse / Reply to this topic
Je potřeba provést autorizaci
Váš e-mail / your e-mail:
K provedení autorizace není potřeba registrace ani heslo, stačí jeden klik. Autorizaci potvrdíte kliknutím na odkaz, který bude zaslán do Vaší emailové schránky. Pokud se e-mail neobjeví ve složce 'přijatá pošta' zkontrolujte spam koš svého mailboxu. Vaši e-mailovou adresu můžete použít pro autorizaci více zařízení.

Your device is currently unauthorized. No registration or password is needed; only one click is enough to be authorized. The authorization link will be sent to your mailbox. Follow instructions sent via the e-mail. If no message appears please check your mailbox spam folder. Your e-mail address can be used for more device.
Autorizací souhlasíte s pravidly a zásadami fóra



Nápověda

Vítejte na stránce Diskuse. Chcete-li vznést jakýkoli nový dotaz, klikněte na tlačítko "Přidej nové téma" . Vyplňte ve formuláři příslušné údaje (povinné údaje jsou: Jméno, Předmět, Dotaz). Pokud chcete, aby Vám odpovědi chodily zároveň emailem, zaškrtněte si políčko "posílat odpovědi emailem?".

K prohlížení jednotlivých témat použijte nabídku "Témata". Tabulka s tématy zobrazuje čtyři základní údaje: 1) Název tématu, po kliknutí na danné téma se zobrazí všechny příspěvky k tomuto tématu. 2) Autor příspěvku, po kliknutí odešlete e-mail autorovi. 3) Reakce zobrazuje počet reakcí (odpovědí) na příslušné téma. 4) Datum určuje datum vložení, popřípadě poslední reakce na příspěvek.

Odpověd (reakci) na téma provedete vyplněním formuláře Přidej odpověď do diskuse v detailu danného tématu (povinné údaje jsou: Jméno nebo značka, Předmět - doplněno automaticky, Odpověd)

Postup vkládání fotek do diskuse z vlastního PC:


Postup vkládání fotek do diskuse z jiného serveru (fotografie již umístěné v Internetu):
1) stránka diskuze musí být ve formátu "nový editor" (volba zcela vpravo v menu v záhlaví stránky). Pokud je zde napsáno "starý editor" kliknutím na nápis se přepneme na "nový"
2) fotka, kterou chceme vložit do diskuse musí mít svou vlastní URL adresu, tzn., že musí být umístěná někde na webu. Doporučená velikost 640x480.
3) URL adresu vkládané fotky zkopírujeme(CTRL+C) 4)klikneme na ikonu zeleného stromu v prostřední řadě čtvrtá zprava (INSERT/EDIT IMAGE)
5) do řádku IMAGE URL napíšeme (vložíme) adresu fotky (CTRL+V)
6) kliknutím na "insert" vložíme fotku do prohlížecího pole. Pokud je adresa napsána správně, fotka se zobrazí a vyskočí dialogové okno v angličtině. Dáme "ok". Pokud chceme přidat další fotky opakujeme body 2-6. Kliknutím na tlačítko "odeslat" se fotka vloží do diskuze.


UPOZORNĚNÍ
Pravidla a zásady pro uživatele diskusního fóra plastikových modelářů
Níže uvedenými pravidly a zásadami se řídí všichni přispěvatelé, čtěte je proto pozorně. V případě jejich porušení riskujete smazání příspěvku nebo zamezení přístupu. Za obsah příspěvků a z něj plynoucích možných důsledků odpovídá výhradně jejich pisatel.
  • Pro odesílání příspěvků nebo zakládání témat je nutná autorizace.
  • Základním tématem fóra je plastikové modelářství a věci s ním související. Příspěvky na základní téma i jakékoli jiné téma budou tolerovány při dodržení zákonných norem, pravidel mezilidské slušnosti a těchto pravidel a zásad.
  • Příspěvky pište spisovným jazykem, který lze prokládat slangovými výrazy. Vulgární příspěvky a příspěvky obsahující sprostá slova nebudou akceptovány.
  • Před založením nového tématu si pomocí vyhledávače nejprve ověřte, jestli v minulosti stejné téma nebylo již založeno. Obdobně postupujte před napsáním nového dotazu, protože mohl být za dobu existence fóra již zodpovězen.
  • Respektujte elementární pravidla slušného chování. Můžete vzájemně vyjádřit nesouhlas s názorem druhého, napadání však tolerováno nebude. Stejně tak nebudou tolerovány subjektivní neetické a neslušné výroky směřující na konkrétní osobu nebo skupinu osob. Snažte se vyvarovat slovních narážek. Neprovokujte a nereagujte na provokující příspěvky. Nepřenášejte na fórum své spory mající základ ve vašem soukromém životě či podnikatelské činnosti.
  • Přispívání jednotlivce pod více identitami (nicky) nebo přebírání jmen či identit jiných uživatelů mající za účel např. matení ostatních nebo jejich cílené napadání nebude tolerováno stejně jako příspěvky mající povahu spamu. Za spam je považováno opakované odesílání krátkých či nesmyslných příspěvků bez informační hodnoty, příspěvků s obsahem diametrálně odlišným od ostatních příspěvků v tématu a příspěvků obsahujících převážně „smajlíky“.
  • O nevhodnosti či závadnosti příspěvků v návaznosti na tato pravidla a zásady rozhoduje poskytovatel služby, který si vyhrazuje právo odstranit příspěvky, jejichž obsah je v rozporu s pravidly a zásadami a v krajním případě zamezit uživateli přístup. Poskytovatel služby není povinen dohlížet na obsah příspěvků ani vyhledávat jejich případný protiprávní obsah.
  • Dotazy na poskytovatele služby je možno podávat e-mailem na forum@plasticplanet.cz.
  • Šíření ilegálních kopií knih, publikací, časopisů, zvukových a obrazových záznamů pořízených na přenosná média (např. videokazety, diskety, disky CD nebo DVD) není povoleno. Příspěvky obsahující takové nabídky budou odstraněny.
  • Při publikování fotografií či jiného obrazového materiálu mějte neustále na paměti, že tyto materiály mohou podléhat autorským právům ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb., autorský zákon. Případnou právní odpovědnost při porušení autorských práv ponese výhradně uživatel, který takový materiál zveřejnil.
  • Kliknutím na tlačítko „zde“ v autorizačním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů, které vstupuje v účinnost 25. května 2018, zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů a zákonem č. 480/2004 b., o některých službách informační společnosti, ve znění pozdějších předpisů.




1714017396.1298 forum