Témata | | | Přidej nové téma | | | Galerie modelářů | | | Fit test / Stavba | | | Nový editor | | | Nápověda | ||
Topics | | | Start new topic | | | Model gallery | | | Kit fit test / kit build | ||||||
denní zobrazení: 2644 / today visits: 2644 |
to pelikan
No to mi povidej
ale já to myslel jinak. Jestli někdo z Trenčina, kde ji renovovali nemá čast puv. plechu s barvou, či zda ji tehdy k nčemu přiřadili.....
Já o barvu na S.199 jsem vyřešil použití barev Gunze a to odstín RLM 02 ´s přimícháním odstínu Gunze 23 green ,ale jen menší množství myslím si že to je skoro OK. JH
To Martin Decarli:
Já bych nevkládal moc nadějí do renovací v 80.letech. Ve stejném muzeu nám ještě furt trůní skvost, rozuměj hnědozelená La-7 a tuším i Il-2 byl taky dvoubarevný.
Tu gondolu s motorem Jumo 004 znám ještě z NTM a nezdá se mi, že by se na ni něco měnilo, určitě na ni není základovka na lehké kovy, určitě je v původním nátěru. Proto si myslím, že je to původní odstín, když ne na S 199, tak na S 92 určitě. Ale netvrdím, že je to RLM 02.
Něco ke gondole S-92. V letech 1970-80 se používala na hliník základovka velmi podobného odstínu. Nemusí to tedy nutně být barva původní. pepek zavřel
Vláďa M.: Odstín na motorové gondole S-92 ve Kbelích není RLM 02. Z odstínů RLM by měla barva z S-92 nejblíže k RLM 82, ale ta je moc sytá a výrazná. Aby se RLM 82 přiblížila k té námi diskutované barvě, musela by se do ní přidat nějaká šedá barva... třeba RLM 02. Proto jsem před časem udělal pokus s mísením těchto odstínů a skutečně jsem se tak dostal k výsledku, který je v podstatě totožný s barvou na krytu motoru ve Kbelích. Samozřejmě to není důkaz, že ta barva takto vznikla, ani to nepotvrzuje jednoznačně její tehdejší odstín, ani nikdo nemůže tvrdit, že (pokud je tato barva správná) takto byly nastříkány všechny čs. stíhačky z té doby. Ale je to názor něčím podložený a věci do sebe zapadají. Jaký byl přesný odstín na tom kterém letadle a v tom kterém dni samozřejmě nezjistíme. Ale myslím si, že pokud usilujeme o pokud možno co největší shodu se vzorem, mělo by být naší snahou použít odstín, který tehdy mohl být použitý.
Řešit barvy je obecně "vošajstlich", tím spíš u mašin, které už neexistují v originále a kdyby bylo barevné foto, tak by bylo stejně neprůkazné, jako černobílé, protože, položme se na otázku, co je vlastně barva? Jak se nám jeví tatáž barva pod zářivkou, klasickou žárovkou, na denním slunci v poledne, při západu a jak při černočerné tmě? A všechno je de facto správně... K tomu různá měřítková zesvětlování, zub času... A máte neřešitelnou rovnici o dvaceti proměnných. Když si vezmu jen naše Mi-24, jak se mi barevně měnily před očima během poměrně krátké doby, jak "prokoukly" po přechodech, kdy se krásně umyly mazlákem, jak vypadaly během léta, kdy se lítalo nejvíc, jaký to byl rozdíl, když přiletěla další várka nových strojů... Hledání jediného univerzálně přesného odstínu je prostě hledáním neexistujícího parametru a čím dřív to člověku dojde, tím víc času mu zbyde na nějakou smysluplnější činnost.
Pokud někdo nemá dobovou barevnou foto, či nepracoval na renovaci v Trenčině
touto Mirkovo vzpominkou bych tema krásně uzavřel
s1
Nápověda |
Vítejte na stránce Diskuse. Chcete-li vznést jakýkoli nový dotaz, klikněte na tlačítko "Přidej nové téma" . Vyplňte ve formuláři
příslušné údaje (povinné údaje jsou: Jméno, Předmět, Dotaz). Pokud chcete, aby Vám odpovědi chodily zároveň
emailem, zaškrtněte si políčko "posílat odpovědi emailem?". |
K prohlížení jednotlivých témat použijte nabídku "Témata". Tabulka s tématy zobrazuje čtyři základní údaje: 1) Název tématu,
po kliknutí na danné téma se zobrazí všechny příspěvky k tomuto tématu. 2) Autor příspěvku, po kliknutí odešlete e-mail autorovi.
3) Reakce zobrazuje počet reakcí (odpovědí) na příslušné téma. 4) Datum určuje datum vložení, popřípadě poslední reakce na
příspěvek. |
Odpověd (reakci) na téma provedete vyplněním formuláře Přidej odpověď do diskuse v detailu danného tématu
(povinné údaje jsou: Jméno nebo značka, Předmět - doplněno automaticky, Odpověd) |
Postup vkládání fotek do diskuse z vlastního PC: Postup vkládání fotek do diskuse z jiného serveru (fotografie již umístěné v Internetu): 1) stránka diskuze musí být ve formátu "nový editor" (volba zcela vpravo v menu v záhlaví stránky). Pokud je zde napsáno "starý editor" kliknutím na nápis se přepneme na "nový" 2) fotka, kterou chceme vložit do diskuse musí mít svou vlastní URL adresu, tzn., že musí být umístěná někde na webu. Doporučená velikost 640x480. 3) URL adresu vkládané fotky zkopírujeme(CTRL+C) 4)klikneme na ikonu zeleného stromu v prostřední řadě čtvrtá zprava (INSERT/EDIT IMAGE) 5) do řádku IMAGE URL napíšeme (vložíme) adresu fotky (CTRL+V) 6) kliknutím na "insert" vložíme fotku do prohlížecího pole. Pokud je adresa napsána správně, fotka se zobrazí a vyskočí dialogové okno v angličtině. Dáme "ok". Pokud chceme přidat další fotky opakujeme body 2-6. Kliknutím na tlačítko "odeslat" se fotka vloží do diskuze. |
UPOZORNĚNÍ
Pravidla a zásady pro uživatele diskusního fóra plastikových modelářů
Níže uvedenými pravidly a zásadami se řídí všichni přispěvatelé, čtěte je proto pozorně. V případě jejich porušení riskujete smazání příspěvku nebo zamezení přístupu. Za obsah příspěvků a z něj plynoucích možných důsledků odpovídá výhradně jejich pisatel.
|