Témata | | | Přidej nové téma | | | Galerie modelářů | | | Fit test / Stavba | | | Nový editor | | | Nápověda | ||
Topics | | | Start new topic | | | Model gallery | | | Kit fit test / kit build | ||||||
denní zobrazení: 2101 / today visits: 2101 |
Pridal bych jeste nekolik prikladu zajimavih ("sedozlutih") barev z muzeumu Kbely, plus podvozek letdala L-290 Orel z muzeuma v Berlinu:
Jako modelář bych po "zaručeně" přesném odstínu barvy na S-199 taky nepátral - když jsem před lety stavěl izraelskou mašinu, použil jsem britskou interiérovou šedozelenou s trochou šedé a zdálo se mi to akorát.
Ale jako šťourala se zájmem o historii mě to téma taky zajímá. Předně bych vyloučil letadla typu C-106 nebo C-4/104 - na dřevěná a plátěná letadla se používal jiný typ barvy, který i při stejném čísle odstínu nemusel být opravdu stejný. Navíc obě tyhle mašiny prošly renovací, takže na nich není původní barva. Ale v předsálí velkého hangáru je expozice o historii kbelského letiště a tam úplně vzadu v rohu je ve vitrině část plechu ze směrovky tuším Fw-190, který je v původním stavu (včetně hákoše, který musel být ze Švalbiny odstraněn). Podél náběžné hrany je proužek tmavší šedé (RLM 74?), ale zbytek je v takové šedožluté barvě a to by podle mne mohla být ta tajemná RLM 02 - teda pokud to není nějaký ekvivalent z osmdesátkové řady barev, nejsem až takový expert na luftwaffe.
Podle vulgárního materialisty Bohlena je základním pojmem našeho poznání PRAVDA, i když Bohlen připouští, že je zpočátku NEPŘESNÁ. Cimrman naproti tomu říká, že základním pojmem poznání je OMYL, zpočátku samozřejmě PŘESNÝ.
Jak se naše poznání prohlubuje, dostáváme se do druhé fáze poznávacího procesu, v němž podle Bohlena ZPŘESŇUJEME PRAVDU, kdežto podle Cimrmana pouze VYVRACÍME OMYL.
Konečným cílem našeho poznání je pak podle Bohlena stav, kdy je pravda už naprosto přesná a my. VÍME VŠE Podle Cimrmana je na konci poznávacího procesu omyl zcela vyvrácen a my NEVÍME NIC.
Martys: to víte - někdo staví modely a někdo jen teoretizuje... a oba dva ta jejich činnost baví...
K té RLM 02 - co takhle popis, který byl svého času v Triádě věnované Aradu 96 (Naše vojsko 1992):
"Převažující většina letounů Ar 96 bala natřena odstínem RLM 02, který se nedá nazvat šedí, ale spíše žlutozelenou barvou šedého odstínu. Odstín vzniknul mísením žluté a černé."
Damir: Neříkám, že mě to nezajímá, naopak - sleduji to od začátku. Ale viděl bych tak 2 konce - téma pomalu usne bez nějakého výsledku. Anebo se tu bude diskutovat do mrtě, opět bez nějakého výsledku. Tož si to užijte, chlapci, budu vás z povzdálí sledovat... A Avii si postavím, vezmu na to, co bude po ruce, a hotovo... Trochu mi tato diskuze připomíná barvení neviditelných detailů v trupu - sice je nikdo až do smrti neuvidí, ALE JSOU TAM!!! Myslím, že Mirek to vystihl dokonale...
Martys, nekteri lide zabvaji cas, mluve o necem co jich zajima. To co udivuje je ze ti ctes veci ktere te nezanimaji.
Občas mě udivuje, čím člověk by řekl vcelku rozumní a dospělí (tedy aspoň věkem) lidé dokážou zabíjet čas. Neříkám, že to není zajímavé sledovat, ale nedá mi to opět neparafrázovat řekl bych universální modelářskou hlášku z Pelíšků - "Teda to muselo dát zkoumání, přitom taková blbost."s1s1s1
to jfb: Já nevim, každý máme jiný barvocit ale v té 6013 vidim vše jiné než šedozelenou, když Damir mluvi o Aradu 96, tak to dodnes nedokončený norský, bylo nastřikáno nejprve RLM 02 a ta vypadá fakt velmi blizko 6013, opět řikám - zelenošedou tam nevidim
Ale myslim že kdo si chce být "jistý" - tak to "jistí" tmavé S199 kde se asi určo jedná o tmavou (resp tmavši) zelenou.
Ale v podstatě, každý máme svou pravdu :-)
,
Jakou barvou jsou nabarveni kousky Arado Ar-96 v muzeumu Kbely (ve male "odbočce" velke Hale)?
jfb: Vyjádřil bych to asi takto: Mnoho odstínů je možných, ale ne každý odstín je možný (myslím z hlediska pravděpodobnosti historické správnosti - jinak si samozřejmě každý může nabarvit model dle libosti).
Nápověda |
Vítejte na stránce Diskuse. Chcete-li vznést jakýkoli nový dotaz, klikněte na tlačítko "Přidej nové téma" . Vyplňte ve formuláři
příslušné údaje (povinné údaje jsou: Jméno, Předmět, Dotaz). Pokud chcete, aby Vám odpovědi chodily zároveň
emailem, zaškrtněte si políčko "posílat odpovědi emailem?". |
K prohlížení jednotlivých témat použijte nabídku "Témata". Tabulka s tématy zobrazuje čtyři základní údaje: 1) Název tématu,
po kliknutí na danné téma se zobrazí všechny příspěvky k tomuto tématu. 2) Autor příspěvku, po kliknutí odešlete e-mail autorovi.
3) Reakce zobrazuje počet reakcí (odpovědí) na příslušné téma. 4) Datum určuje datum vložení, popřípadě poslední reakce na
příspěvek. |
Odpověd (reakci) na téma provedete vyplněním formuláře Přidej odpověď do diskuse v detailu danného tématu
(povinné údaje jsou: Jméno nebo značka, Předmět - doplněno automaticky, Odpověd) |
Postup vkládání fotek do diskuse z vlastního PC: Postup vkládání fotek do diskuse z jiného serveru (fotografie již umístěné v Internetu): 1) stránka diskuze musí být ve formátu "nový editor" (volba zcela vpravo v menu v záhlaví stránky). Pokud je zde napsáno "starý editor" kliknutím na nápis se přepneme na "nový" 2) fotka, kterou chceme vložit do diskuse musí mít svou vlastní URL adresu, tzn., že musí být umístěná někde na webu. Doporučená velikost 640x480. 3) URL adresu vkládané fotky zkopírujeme(CTRL+C) 4)klikneme na ikonu zeleného stromu v prostřední řadě čtvrtá zprava (INSERT/EDIT IMAGE) 5) do řádku IMAGE URL napíšeme (vložíme) adresu fotky (CTRL+V) 6) kliknutím na "insert" vložíme fotku do prohlížecího pole. Pokud je adresa napsána správně, fotka se zobrazí a vyskočí dialogové okno v angličtině. Dáme "ok". Pokud chceme přidat další fotky opakujeme body 2-6. Kliknutím na tlačítko "odeslat" se fotka vloží do diskuze. |
UPOZORNĚNÍ
Pravidla a zásady pro uživatele diskusního fóra plastikových modelářů
Níže uvedenými pravidly a zásadami se řídí všichni přispěvatelé, čtěte je proto pozorně. V případě jejich porušení riskujete smazání příspěvku nebo zamezení přístupu. Za obsah příspěvků a z něj plynoucích možných důsledků odpovídá výhradně jejich pisatel.
|