Fit test Special Hobby malý Plastic Planet malý Válka
Forum plastikových modelářů
Témata  |  Přidej nové téma  |  Galerie modelářů  |  Fit test / Stavba  |  Nový editor  |  Nápověda
Topics  |  Start new topic  |  Model gallery  |  Kit fit test / kit build                  
 
Plastic Planet velký   Special Hobby velký



denní zobrazení: 62707 / today visits: 62707

 Slovo autor  
Řadit     příspěvků na stránku      

ZOBRAZENÍ: HTML
352) 03.09.2020-11:51  -  Patla     Thud a historicko-politické informace. Ať se nezanáší jiná témata

Já na byt čekal 2 roky. Fabriky měly byty k dispozici pro své zaměstnance. Jinak svobodárna.


No, já zažil i to, že mi bylo znemožněno studovat,  to co jsem chtěl.


Na vše byly fronty a mnoho věcí bylo nedostatkový.


 


Ale kdo držel hubu a krok s režimem,  ten si v klidu proplouval.

351) 03.09.2020-11:19  -  Martin Kvapil    Thud a historicko-politické informace. Ať se nezanáší jiná témata

No, s tím přidělováním bytů, bych byl opatrný. Vojáci, horníci a tehdy jiná "klíčová" odvětví, což byl převážně těžký průmysl; tam byty byly. Za sebe si pamatuji, že pokud šel někdo dělat do živočišné výroby - doslova krmit a kydat prasata a krávy, tak byt dostal prakticky okamžitě.


No jinak, kéž by ta nostalgie po té době odešla s naší generací...

350) 03.09.2020-09:47  -  El Thud    Thud a historicko-politické informace. Ať se nezanáší jiná témata

No můj dědeček auto kupoval od známého - a byla to už tehdy v 80 letitá Octavia Mk. I, kterou vystřídalo embéčko. Škoda, že ani jedno nemám byli by to fajn veteráni.


Ale tak mě ani nešlo o to jestli lidi kupovali auta, spíš jak má národ  tendenci si tu dobu idealizovat a zapomínat. Nebyla tu Severní Korea ale ani komunistický kapitalismus. Na druhou stranu to asi fakt fungovalo tak,ze clovek nastoupil do práce jako mladík-a odešel z ní do důchodu. Z toho jednoho místa. I když to neni jen rys hučssr ale takhle to dodnes funguje v japonsku. Akorát nevím zda v japonsku fabriky přidělují byty. Ale zase - mileniálové tohle nepamatuji a generace socialismu - vcetne mé - tohle mají asi vyresené.


Tak kde se bere ta ostalgie ? Vzdyt propána generace našich rodičů (post war/early cold war)-tedy '70 byla v roce 1989 mladší než my (průměr 35). Takže nejen my ale i nasi rodiče jsme prožili víc času v demokracii než socíku... huh...

349) 03.09.2020-08:55  -  Martin Kvapil    Thud a historicko-politické informace. Ať se nezanáší jiná témata

Jsem "šedesátdevitka", co si pamatuji já, tak bez známosti nešlo sehnat prakticky nic. Bydlel jsem na vesnici na znojemsku, měli jsme deputát, takže prasca bolo atd. V samotném Znojmě se dalo sehnat leda tak kulový. Otec měl nějaké známé, barevnou TV si dokonce vybíral z 5 ks, každá svítila jinak, myslím, že to byla Tesla color 110? O žních, coby gymnazista, jsem si vydělal na kolo Favorit, za půl roku mi ho otec sehnal přes svého švagra. Přišlo tehdy jedno na krám, stříbrný, bylo ve stavu, že se mohlo začít rovnou opravovat. K zahraničním modelům jsem se prakticky dostal až v 90. letech, je možné, že v brněnském Tuzexu se sehnat daly, ale tam jsem nejezdil, takže nevím. Ve Znojmě byl Prior, tam byly akorát KP a Směr, jo jednu dobu se tam daly sehnat barvy Humbrol - asi 5 odstínů. Celá ta doba byla prostě "pošahaná"... To jenom střípek, těch "šíleností" by bylo víc.


 

348) 03.09.2020-08:25  -  Štefan Procházka    Thud a historicko-politické informace. Ať se nezanáší jiná témata

Thude,


barevnou bedýnku si mí rodiče kupovali cca roku 85 bez známostí a z platu dělníků...


Auto jsme v té době nevlastnili, páč se všude dalo bez problémů dostat státní či podobnou MHD, vlaky, busy dopravou...


Po roce 90 jsem si já pořídil svůj rodinný vůz až v r. 96, protože manželka potřebovala dojíždět do zaměstnání. Nebyl funglový a od té doby (šesté v pořadí) máme vůz stále jako druhé, či třetí v pořadí majitelů. Nové si jaksi při zajištění bydlení nemůžeme dovolit.


A modely jsem nakupoval buď v prodejnách Mladý technik či pololegálních zájmových burzách (Hasegawy, ESCI, Monogramy, Fujimi), kde je dováželi prodejci (odkud nevím, ale bylo z čeho vybírat).


ŠP, ročník 69


 

347) 02.09.2020-22:46  -  strýc Artuš    Thud a historicko-politické informace. Ať se nezanáší jiná témata

Ano, toaleťák, vložky, buničina, nebyly v druhé polovině roku 88 z důvodu požáru hamaněckých papíren a nějakou dobu soudruhům trvalo než zajistili jinde...


1200 půlka platu,  v půměru ano


Nevytěsní se negativní věci, třeba doporučení přerušení vejšky a na rok posílit těžký průmysl (taky jsem tekrát hlásal nepohodlnou pravdu), někteří z těch, kteří seděli v komisi po 89. otočili a byli z nich ti největší demokraté. Nestěžuju si za tu zkušenost. Zjistil jsem, že i v roce 80 si šlo poctivou, byť tvrdou, prací vydělat a ušetřit za rok na nové auto, teda škodovku.


K získání věcí ze západu nebylo nutné mít strýčka za čárou nebo na ONV.


Prostě nebylo jen dobré nebo jen špatné, stejně jako teď.


A není jen oficiální pravda, jak by si mnoho lidí přálo.

346) 02.09.2020-22:08  -  El Thud    Thud a historicko-politické informace. Ať se nezanáší jiná témata

Pan jmenovec má pravdu :o)


Hele pánové, on lidský mozek má tendenci často vytěsnovat negativní věci a nechat v hlavě jen to dobrý.


Já jsem teda ročník ´80. Ale opravdu si pamatuju, jak mě coby malý dítě - předškoláka - učily soudružky učitelky o Leninovi (pozor ! na dvou místech v republice - ne v jedné školce), Auroře, VŘSR, jak mi vykládaly o tom jak Lenin dával chudým dětem za dveře dárky... O šátcích východoněmeckých pionýrů a neskutečné historky o Rudé Armádě.


Jenže - já si pamatuju i to, co je třeba krásně popsáno ve "Vrchní prchni" kde má Dalibor Vrána knížky, které dává ženským co s ním půjdou dozadu.... Soudruzi  vedoucí, kteří si klienetilisticky našetřili třeba na nového "Mergla"... ostatně odkud je asi ta slavná hláška o úplatcích, než ze života ? Šak se podívejte na ty filmy, nejen Svěrák-Smoljak - v podstatě všude se nějak pranýřuje klientelismus, nepoctiví vedoucí, nedostatek. Já se kdysi díval na RETRO - což je super pořad a tam třeba jasně říkali - v dobovým dokumentu, že dělali nábytek pro Ikeu. Spousta věcí byla dělaná pro západ, buď na základě smluv, nebo aby měl režim valuty... Já si opravdu pamatuju, jak třeba i vepřové ocásky byly podpultovka. Nebo na TUZEX (všichni ví co to bylo) ale v polovičce 80 i ESO - což bylo podobný tuzexu, ale bylo tam jen jídlo a za koruny, ne za bony...


Plánované zestátněné hospodářství bylo na dvě věci - prd a houby. Kdyby nepřijely tanky, já jsem přesvědčen že Dubček a spol by tu zavedli Komunistický kapitalismus jako je v Číně. Protože režim tak jak byl neuměl uspokojovat základní touhu lidí - utrácet ! Protože nebylo za co, jelikož fabriky nestačily dodávat zboží na vnitřní trh, případně se to ztratilo - pod pult...


Si pusťte třeba Pátek není svátek s p. Kostkou a tehdy fakt nádhernou pí. Kotrbovou.... to je přesně o shánění....


Nebo zejtra to roztočíme, drahoušku - jak Janžurka (Bartáčková) hnedka letí do elektry, odkud pan Novák dotáh tu americkou pračku, no tu za deset tisíc... nebo jak řve Konopníková na Škopkovou, že táta už uplatil vedoucího v elektře a budou mít bedýnku barevnou... a je přece i pravda, že i přes podpultovky mělo hodně soudruhů vedoucích stažený zadek, aby neměli maňasa...


V husákovské ČSSR si fakt lidi nebyli rovní...


a je i docela prča, jak lidi mnohdy jsou "ostalgiky" ale zapoměli, že na auta byly pořadníky... Bych řekl že v téhle zemi nebude moc lidí, nebo rodin, co by za těch 31 let neměli nový auto... Jo, všichni nejezdí v prémii, ale aspoň jedno nové auto měla IMHO za tu dobu většina národa...

345) 02.09.2020-20:44  -  Alfred Riedel    Thud a historicko-politické informace. Ať se nezanáší jiná témata

To Strýc Artuš:


moc hezky tady ten komunismus malujete. Těch 1200 Kč byla ovšem polovina průmérného platu, to jste zapomněl dodat. A že věci ze západu, včetně modelů měli jen Ti, co měli strýčka, ať už za čárou nebo na ONV. Za tu výménu modelů Vás mohli i zavřít, když se jim zachtělo. A že nebyl hajzlpapír a ženský nemohli sehnat vložky si pamatuju, to mne ve škole neučili.

344) 02.09.2020-20:27  -  vyhlídka na věčnost    Thud a historicko-politické informace. Ať se nezanáší jiná témata

Thůde, tvoje bláboly tady působí mnohem, mnohem depresívněji než 80 léta v modelařině. Tenkrát jsem si celkem normálně zakoupil Dakotu, Lightinga F.6, SR-71 Blackbirda...o Corsairovi 1/32 nemluvě. Dopraváky od Dubeny stály 8 nebo 10Kčs v Narpě u nás ve Volfarticích. Pohoda, jazz...

343) 02.09.2020-18:28  -  El Thud    Thud a historicko-politické informace. Ať se nezanáší jiná témata

Zajímavé, děkuju !


 

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  
Skoč na stránku:
Přidej odpověď do diskuse / Reply to this topic
Je potřeba provést autorizaci
Váš e-mail / your e-mail:
K provedení autorizace není potřeba registrace ani heslo, stačí jeden klik. Autorizaci potvrdíte kliknutím na odkaz, který bude zaslán do Vaší emailové schránky. Pokud se e-mail neobjeví ve složce 'přijatá pošta' zkontrolujte spam koš svého mailboxu. Vaši e-mailovou adresu můžete použít pro autorizaci více zařízení.

Your device is currently unauthorized. No registration or password is needed; only one click is enough to be authorized. The authorization link will be sent to your mailbox. Follow instructions sent via the e-mail. If no message appears please check your mailbox spam folder. Your e-mail address can be used for more device.
Autorizací souhlasíte s pravidly a zásadami fóra



Nápověda

Vítejte na stránce Diskuse. Chcete-li vznést jakýkoli nový dotaz, klikněte na tlačítko "Přidej nové téma" . Vyplňte ve formuláři příslušné údaje (povinné údaje jsou: Jméno, Předmět, Dotaz). Pokud chcete, aby Vám odpovědi chodily zároveň emailem, zaškrtněte si políčko "posílat odpovědi emailem?".

K prohlížení jednotlivých témat použijte nabídku "Témata". Tabulka s tématy zobrazuje čtyři základní údaje: 1) Název tématu, po kliknutí na danné téma se zobrazí všechny příspěvky k tomuto tématu. 2) Autor příspěvku, po kliknutí odešlete e-mail autorovi. 3) Reakce zobrazuje počet reakcí (odpovědí) na příslušné téma. 4) Datum určuje datum vložení, popřípadě poslední reakce na příspěvek.

Odpověd (reakci) na téma provedete vyplněním formuláře Přidej odpověď do diskuse v detailu danného tématu (povinné údaje jsou: Jméno nebo značka, Předmět - doplněno automaticky, Odpověd)

Postup vkládání fotek do diskuse z vlastního PC:


Postup vkládání fotek do diskuse z jiného serveru (fotografie již umístěné v Internetu):
1) stránka diskuze musí být ve formátu "nový editor" (volba zcela vpravo v menu v záhlaví stránky). Pokud je zde napsáno "starý editor" kliknutím na nápis se přepneme na "nový"
2) fotka, kterou chceme vložit do diskuse musí mít svou vlastní URL adresu, tzn., že musí být umístěná někde na webu. Doporučená velikost 640x480.
3) URL adresu vkládané fotky zkopírujeme(CTRL+C) 4)klikneme na ikonu zeleného stromu v prostřední řadě čtvrtá zprava (INSERT/EDIT IMAGE)
5) do řádku IMAGE URL napíšeme (vložíme) adresu fotky (CTRL+V)
6) kliknutím na "insert" vložíme fotku do prohlížecího pole. Pokud je adresa napsána správně, fotka se zobrazí a vyskočí dialogové okno v angličtině. Dáme "ok". Pokud chceme přidat další fotky opakujeme body 2-6. Kliknutím na tlačítko "odeslat" se fotka vloží do diskuze.


UPOZORNĚNÍ
Pravidla a zásady pro uživatele diskusního fóra plastikových modelářů
Níže uvedenými pravidly a zásadami se řídí všichni přispěvatelé, čtěte je proto pozorně. V případě jejich porušení riskujete smazání příspěvku nebo zamezení přístupu. Za obsah příspěvků a z něj plynoucích možných důsledků odpovídá výhradně jejich pisatel.
  • Pro odesílání příspěvků nebo zakládání témat je nutná autorizace.
  • Základním tématem fóra je plastikové modelářství a věci s ním související. Příspěvky na základní téma i jakékoli jiné téma budou tolerovány při dodržení zákonných norem, pravidel mezilidské slušnosti a těchto pravidel a zásad.
  • Příspěvky pište spisovným jazykem, který lze prokládat slangovými výrazy. Vulgární příspěvky a příspěvky obsahující sprostá slova nebudou akceptovány.
  • Před založením nového tématu si pomocí vyhledávače nejprve ověřte, jestli v minulosti stejné téma nebylo již založeno. Obdobně postupujte před napsáním nového dotazu, protože mohl být za dobu existence fóra již zodpovězen.
  • Respektujte elementární pravidla slušného chování. Můžete vzájemně vyjádřit nesouhlas s názorem druhého, napadání však tolerováno nebude. Stejně tak nebudou tolerovány subjektivní neetické a neslušné výroky směřující na konkrétní osobu nebo skupinu osob. Snažte se vyvarovat slovních narážek. Neprovokujte a nereagujte na provokující příspěvky. Nepřenášejte na fórum své spory mající základ ve vašem soukromém životě či podnikatelské činnosti.
  • Přispívání jednotlivce pod více identitami (nicky) nebo přebírání jmen či identit jiných uživatelů mající za účel např. matení ostatních nebo jejich cílené napadání nebude tolerováno stejně jako příspěvky mající povahu spamu. Za spam je považováno opakované odesílání krátkých či nesmyslných příspěvků bez informační hodnoty, příspěvků s obsahem diametrálně odlišným od ostatních příspěvků v tématu a příspěvků obsahujících převážně „smajlíky“.
  • O nevhodnosti či závadnosti příspěvků v návaznosti na tato pravidla a zásady rozhoduje poskytovatel služby, který si vyhrazuje právo odstranit příspěvky, jejichž obsah je v rozporu s pravidly a zásadami a v krajním případě zamezit uživateli přístup. Poskytovatel služby není povinen dohlížet na obsah příspěvků ani vyhledávat jejich případný protiprávní obsah.
  • Dotazy na poskytovatele služby je možno podávat e-mailem na forum@plasticplanet.cz.
  • Šíření ilegálních kopií knih, publikací, časopisů, zvukových a obrazových záznamů pořízených na přenosná média (např. videokazety, diskety, disky CD nebo DVD) není povoleno. Příspěvky obsahující takové nabídky budou odstraněny.
  • Při publikování fotografií či jiného obrazového materiálu mějte neustále na paměti, že tyto materiály mohou podléhat autorským právům ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb., autorský zákon. Případnou právní odpovědnost při porušení autorských práv ponese výhradně uživatel, který takový materiál zveřejnil.
  • Kliknutím na tlačítko „zde“ v autorizačním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů, které vstupuje v účinnost 25. května 2018, zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů a zákonem č. 480/2004 b., o některých službách informační společnosti, ve znění pozdějších předpisů.




1714028415.7341 forum