Fit test Special Hobby malý Plastic Planet malý Válka
Forum plastikových modelářů
Témata  |  Přidej nové téma  |  Galerie modelářů  |  Fit test / Stavba  |  Nový editor  |  Nápověda
Topics  |  Start new topic  |  Model gallery  |  Kit fit test / kit build                  
 
Plastic Planet velký   Special Hobby velký



denní zobrazení: 196131 / today visits: 196131

 Slovo autor  
Řadit     příspěvků na stránku      

ZOBRAZENÍ: HTML
14) 09.06.2019-20:10  -  Jirka    Pilot Ivan Kožedub sestřelil 4 Američany?

Slava - rozumné vyjádření.


S tou Koreou to bude problematičnější. Podstupování rizika sestřelení trojnásobného HSS nebylourčitě  žádoucí a proto měl létání zakázáno. Nasazení pilotů VVS v této válce podléhalo velkému utajení (působili tam pod cizími jmény, nebo jen přezdívkami ap.). On tam také Kožedub působil jen 10 měsíců. Však víš. Vidím, že jsi v obraze.


Mimo jiné je možné se dopátrat informace, že Kožedub tam těch letadel sestřelil snad 17. Smajlik modelar

13) 09.06.2019-19:01  -  Slava    Pilot Ivan Kožedub sestřelil 4 Američany?

Thude, já jsem neznal Kožeduba ani Pokryškina, takže si nedovolím dělat kádrový profil ani na jednoho z nich, natož podle fotografie (to přenechám kádrovákům KSČ z 50tých let a tobě) Každý z nich byl jiný, Pokryškin byl z těch, kteří prožili celou válku na frontě od začátku do konce a podařilo se jim přežít. A těch bylo hodně malé procento. Navíc to byl taktik. Oproti tomu byl Kožedub pilotem, který se na frontu dostal za +-vyrovnaných podmínek s protivníkem, měl tu výhodu, že v té době měl nalétáno nesrovnatelně víc než piloti, kteří přicházeli k bojovým jednotkám z učilišť. Jednou z jeho výhod bylo to, že dlouhodbě cvičil k posílení vestibulárního ústrojí, což mu v boji přinášelo výhodu toho, že byl schopen snášet přetížení při kterém ostatní piloti "usínali". Jak Pokryškin tak Kožedub museli mít taky notnou dávku štěstí, když se jim podařilo přežít.


K těm sestřeleným Američanům snad jen tolik: kdysi dávno jsem ke Kožedubovi hledal dostupné informace a z jednoho jeho rozhovoru jsem vyrozuměl, že sestřelil dva Mustangy na konci války a dvě americká letadla v Koreji. S těmi Mustangy to mělo být tak, že se snesly na Kožeduba a jeho číslo a zaútočili na něj střelbou (moje doměnka je, že se jednalo o stíhače kteří si odskočili od doprovodu bombardérů na kotlaření a přitom se potkali s lavočkami - jinak si neumím vysvětlit rozdíl v operačních výškách). Kožedub je sestřelil, ono mu taky nic moc jiného nezbývalo pokud se nechtěl nechat zabít. Nakonec o tom jak k létání a střelbě přistupovali US kovbojové je známo docela dost. Pokud chcete příklad z naší historie, tak si vzpomeňte na Fajtlovu knihu První doma, tam s nimi zkušenost udělal tuším Leopold Šrom.


Mimochodem autor článku by si měl dát studený obklad na hlavu. protože ve svém rusofobství předpokládá, že major tehdejší Rudé Armády věděl, že v roce 1950 budou USA jejich nepřítelem.


Možná by ho trochu přibrzdilo poznání, že ve skutečnosti byl Kožedub Ukrajinec.Smajlik modelar


Podle mě Kožedub prostě postupoval podle první zásady - nenechat se zabít, což chápu, že je těžko k pochopení pro člověka, který největší bitvu svedl s počítačovou klávesnicí a Extra thinem.


A aby bylo jasno, než se tu najde někdo kdo mě označí za rusofila - nikdy jsem nepřestal být vděčný Rudé Armádě za to, že nás ve 45tém osvobodila a nikdy jsem jim neodpustil, že nás v 68mém obsadila

12) 09.06.2019-17:05  -  Mgr. Thud    Pilot Ivan Kožedub sestřelil 4 Američany?

Pane Martinický: Já jsem z polovičky Litevec a taky trošku Polák ale samozřejmě hlavně Čech (Moravan)- dá se tedy říci že mi koluje v žilách krev tří národů které mají s Ruskem, Rusy a ruským imperialismem špatné zkušenosti.  Takže podobné prupovídky směrem k mé osobě mne dokáži poněkud rozladit. Proto se jich prosím vyvarujte. Děkuji za pochopení...

11) 09.06.2019-17:05  -  Richard    Pilot Ivan Kožedub sestřelil 4 Američany?

Martinický: Proč by neměl být Thud na světě, nebýt Rusáků? Jako že by tady dodnes vládli Němci? Zas to s tím svým rusofilstvím nepřehnějte...

10) 09.06.2019-16:58  -  Jirka    Pilot Ivan Kožedub sestřelil 4 Američany?

Tak mne mimoděk napadlo...


Třeba je to s těmi 4 sestřely jen novinářská "kachna" kterou autor článku chce na "svoje dílo" upoutat zvýšenou pozornost...

9) 09.06.2019-16:50  -  Jirka    Pilot Ivan Kožedub sestřelil 4 Američany?

Vrátím se na začátek tématu:


 


Odkud se vzal ten údaj o počtu 4 sestřelů amerických letadel provedených pilotem Kožedubem?


Z jakého zdroje tento údaj pochází? To by mne tedy především zajímalo.


Děkuji.

8) 09.06.2019-16:12  -  Mgr. Thud    Pilot Ivan Kožedub sestřelil 4 Američany?

Ještě k tématu "Friendly fire" a záměnám. V knížce od pana Šišky, Rudé hvězdy válečného nebe, je popsán příběh který se udál jednookému bitevnímu pilotovi Dračenkovi, nositeli ZHHSSSR  - při jedné bojové misi mu zadní střelec oznámil že z mraků vypadly dvě Lavočky - a v zápětí už do Šturmovika bubnovaly granáty a kulky, protože to samozřejmě nebyly Lavočky ale Focke-Wulfy FW-190) - když chtěl Dračenko po přistání s poškozeným letadlem střelci vynadat, zjistil že nemá komu, protože mu "fokouše" ustřelily hlavu.


A v sundejte Hartmanna je popísováno několikero situaci kdy se do sebe (i)nad naším územím pustilo USAAF a VVS SSSR. Ovšem ta knížka je čtyřicet let stará, nevím zda se tomuto tvrzení někdo ať už u nás, nebo v zahraničí seriozně věnoval a dohledal to v archivech. Ona Friendly fire nebyla  na konci války 1944/1945 nic neobvyklého, jednoho z bratří Preddyů přece zabil vlastní flak. (V Ardenách ?). Osobně mám teorii že k záměnám mohlo docházet buď pro tvarovou podobnost a zbarvení sovětských strojů, nebo v případě že by se letci spletli a napadli spojenecké/civilní cíle. Ostatně zrovna Sověti i na našem území pár případů přátelské palby - s velmi tragickými následky měli.  Na druhou stranu stíhací letadla USAAF byla typická svou stříbrnou barvou, Lufwaffe NMF až na výjimky nepoužívala a ze vzpomínek pamětníku vyčnívá jak americké stroje zářily ve slunci. Nějak nevidím důvod proč by tedy sověti stříleli po lehce identifikovatelných Američanech...  Že by si ale Američané spletli Jaka (malé éro s řadovým motorem, podobně jako Bf 109) nebo Lavočku (viz výše) s Němcem - tomu bych i věřil. (Viz nedávná diskuze na MF o odstínech kamufláže VVS SSSR - prostě šedo-šedá alá LW.)


Fakt by to stálo za průzkum, nicméně teorie o tom že by USAAF mohlo pokusit sestřelit sovětské stroje, které  se přiblížily k Thunder Boxu nezní nepravděpodobně. (Spousta pilotů byli greenhorni...). A nezapomeňme ani na jeden zásadní fakt (?) - některé německé jednotky měly opravdu pestře zbarvené kapoty motoru... nebo vrtulové kužely, což by mohlo vést k  záměně se Sovětem.


Osobně tedy nevěřím že by úmyslně americký pilot střelil do sovětského stroje (konečně to se nikdy nestalo ani během celé studené války-Koreu nepočítám, tam měly znaky Severní Koreje, byť tuším Panther nebo Sabre sundal MiG-15 který do aleje MiGů přimotal od Vladivostoku a byl sovětský, ale to byla výjimka.)ale věřím že sovětský pilot by mohl sestřelit americkou mašinu (třeba i ovlivněn ideologii), ale spíš šlo o to že asi američané a sověti neznali svoje frekvence... (a samo asi moc Američanů neumělo rusky a Sovětů anglicky).

7) 09.06.2019-15:59  -  jenda    Pilot Ivan Kožedub sestřelil 4 Američany?

Kdes byl tak dlouho, Thude? Nějak jsi nám tady ani nechyběl.

6) 09.06.2019-15:48  -  Martinicky Vladimir    Pilot Ivan Kožedub sestřelil 4 Američany?

Thude, a co keby si si tie svoje vylevy pisal do svojho chlivku?! Nebyt rusov, tak dnes nie si na svete!

5) 09.06.2019-15:35  -  Mgr. Thud    Pilot Ivan Kožedub sestřelil 4 Američany?

Kožedub byl kovaný soudruh, bolševik a komunista. Podle toho co jsem o něm slyšel, to byl kariérista a zcela jistě to čemu se říká "věřící komunista". Říká se že o člověku mnohé vypoví oči. Když se podíváte na jeho fotky, tak vidíte chladný pohled člověka který je uvnitř zlej. I to že bez jakýchkoliv  skurpulí šel do Koreje zabíjet své spojence z druhé světové války (a že to Sověti vlastně celou dobu tutlali, protože věděli že to je vlastně precedens a SSSR by se mohl ocitnout ve 3.světové) o něčem svědčí. Kožedub zcela jistě nebyl příjemný člověk, ale oportunista. Pro mne je proto největší eso na straně SSSR ne Kožebud, ale Pokryškin, který byl podle všeho jeho pravý opak - kamarádský, přátelský.... V Koreji nebojoval a řekl bych že Američany měl rád. (Vždyť spoustu svých sestřelů získal na americké stíhačce). Kožedubův sestřel dvou Mustangů byl - aspoň co jsem četl - prezentován tak že byl jimi napaden - jeden z amerických letců zahynul, druhý popsal že ho sestřelil "Německý Focke-Wulf  s rudým čumákem"-evidentně tedy Američané nechtěli získat sovětský sestřel, ale spletli si Kožedubovu Lavočku s Focke-Wulfem. (Pokud jste někdy hráli nějaký modernější letecký simulátor s lepší grafikou, kde se tyhle dvě letadla vyskytují vedle sebe, jistě mi dáte za pravdu že ani ve "virtuální realitě" není záměna Fokouše a Lavočky nemožná... (Tupá hranatá kabina, hvězdicový motor,šedo-šedá kamufláž.) A i když Kožeduba nepokládám za dobrého člověka, nějak se mi nechce věřit že by mýrnix týrnix - za druhé světové války jen tak z nudy střílel po tehdejších - stále ještě - spojencích. Ale nemyslím že by kdy měl z toho že velel v Koreji v podstatě okupantům výčitky. Bohužel, i díky Kožedubovi a jeho "molodcům" tu máme dodneška problém zvaný KLDR - a nějak nevíme co s ním... (Stejně jako Číňané...) a ten stát vede člověk který nechal zabít svého bratra a strýce, o spoustě svých poddaných nemluvě - a to je mu něco málo přes třicet a je rok 2019 - a věřím že i ruskému a čínskému prezidentovi, byť to jsou autoritáři se z toho co dělá Kim III. protáčí panenky...)


Ale je nutno si uvědomit že Rusové prostě myslí jinak - viz. jen zprávy z posledního týdne kdy okupační vojáky z roku 1968 prohlásili za válečné veterány, o okupaci natočili pár let zpět prolhaný "dokument" o tom jak nám vlastně pomohli(já na to nevydržel koukat déle než patnáct minut, to se prostě nedá), HBO Černobyl je "americká lež, takže z části i za státní peníze natočili vlastní seriál kde Černobyl vyhodí do vzduchu agent CIA a hlavním hrdinou bude agent KGB.  A to samé studio které natočilo svého času "Hodně dobrý" seriál Velká vlastenecká válka, vyplodilo veledílo (dokonce dvoudílné) o Beriovi, kde on nic, on byrokrat. A třeba film Bitva o Moskvu (27 Pantělejevců) je vlastně vylhaný, protože tak to vůbec nebylo a celý příběh je jen tehdejší stalinská propaganda... (Všichni umřou, ve skutečnosti přežili atd...) Nebo kauza "pomník Maršála Koněva" (vadí cedule co byl Koněv zač...)


Popravdě, nějak nechápu velkou skupinu lidí kteří v Rusko nějakým způsobem věří a mají ho radši nežli USA  - poznáte je podle toho že Američany titulují jako "Ušáky" a přejí si aby je Rusko porazilo ve válce.  Ale také nutno brát v úvahu, že jistě ne všichni Rusové podporují imperialistickou politiku - ale ti jsou dílem na západě, dílem mlčí... A že se zase už začíná oslavovat "Stálin" i když všichni moc dobře ví co byl tenhle muž zač, taky o něčem svědčí... Rusko fakt není "opozice západu", Rusko je jiný svět (který se někteří vládci jako Petr Veliký, nebo Kateřina Veliká - zakotvit v Evropě - ale nakonec to bylo vždy jen na čas (vlády toho či onoho panovníka či panovnice) a pak se to opět převrátilo v "ruskou svéráznou  duši". Ale to je prostě Rusko...


 


 

1  2  3  
Skoč na stránku:
Přidej odpověď do diskuse / Reply to this topic
Je potřeba provést autorizaci
Váš e-mail / your e-mail:
K provedení autorizace není potřeba registrace ani heslo, stačí jeden klik. Autorizaci potvrdíte kliknutím na odkaz, který bude zaslán do Vaší emailové schránky. Pokud se e-mail neobjeví ve složce 'přijatá pošta' zkontrolujte spam koš svého mailboxu. Vaši e-mailovou adresu můžete použít pro autorizaci více zařízení.

Your device is currently unauthorized. No registration or password is needed; only one click is enough to be authorized. The authorization link will be sent to your mailbox. Follow instructions sent via the e-mail. If no message appears please check your mailbox spam folder. Your e-mail address can be used for more device.
Autorizací souhlasíte s pravidly a zásadami fóra



Nápověda

Vítejte na stránce Diskuse. Chcete-li vznést jakýkoli nový dotaz, klikněte na tlačítko "Přidej nové téma" . Vyplňte ve formuláři příslušné údaje (povinné údaje jsou: Jméno, Předmět, Dotaz). Pokud chcete, aby Vám odpovědi chodily zároveň emailem, zaškrtněte si políčko "posílat odpovědi emailem?".

K prohlížení jednotlivých témat použijte nabídku "Témata". Tabulka s tématy zobrazuje čtyři základní údaje: 1) Název tématu, po kliknutí na danné téma se zobrazí všechny příspěvky k tomuto tématu. 2) Autor příspěvku, po kliknutí odešlete e-mail autorovi. 3) Reakce zobrazuje počet reakcí (odpovědí) na příslušné téma. 4) Datum určuje datum vložení, popřípadě poslední reakce na příspěvek.

Odpověd (reakci) na téma provedete vyplněním formuláře Přidej odpověď do diskuse v detailu danného tématu (povinné údaje jsou: Jméno nebo značka, Předmět - doplněno automaticky, Odpověd)

Postup vkládání fotek do diskuse z vlastního PC:


Postup vkládání fotek do diskuse z jiného serveru (fotografie již umístěné v Internetu):
1) stránka diskuze musí být ve formátu "nový editor" (volba zcela vpravo v menu v záhlaví stránky). Pokud je zde napsáno "starý editor" kliknutím na nápis se přepneme na "nový"
2) fotka, kterou chceme vložit do diskuse musí mít svou vlastní URL adresu, tzn., že musí být umístěná někde na webu. Doporučená velikost 640x480.
3) URL adresu vkládané fotky zkopírujeme(CTRL+C) 4)klikneme na ikonu zeleného stromu v prostřední řadě čtvrtá zprava (INSERT/EDIT IMAGE)
5) do řádku IMAGE URL napíšeme (vložíme) adresu fotky (CTRL+V)
6) kliknutím na "insert" vložíme fotku do prohlížecího pole. Pokud je adresa napsána správně, fotka se zobrazí a vyskočí dialogové okno v angličtině. Dáme "ok". Pokud chceme přidat další fotky opakujeme body 2-6. Kliknutím na tlačítko "odeslat" se fotka vloží do diskuze.


UPOZORNĚNÍ
Pravidla a zásady pro uživatele diskusního fóra plastikových modelářů
Níže uvedenými pravidly a zásadami se řídí všichni přispěvatelé, čtěte je proto pozorně. V případě jejich porušení riskujete smazání příspěvku nebo zamezení přístupu. Za obsah příspěvků a z něj plynoucích možných důsledků odpovídá výhradně jejich pisatel.
  • Pro odesílání příspěvků nebo zakládání témat je nutná autorizace.
  • Základním tématem fóra je plastikové modelářství a věci s ním související. Příspěvky na základní téma i jakékoli jiné téma budou tolerovány při dodržení zákonných norem, pravidel mezilidské slušnosti a těchto pravidel a zásad.
  • Příspěvky pište spisovným jazykem, který lze prokládat slangovými výrazy. Vulgární příspěvky a příspěvky obsahující sprostá slova nebudou akceptovány.
  • Před založením nového tématu si pomocí vyhledávače nejprve ověřte, jestli v minulosti stejné téma nebylo již založeno. Obdobně postupujte před napsáním nového dotazu, protože mohl být za dobu existence fóra již zodpovězen.
  • Respektujte elementární pravidla slušného chování. Můžete vzájemně vyjádřit nesouhlas s názorem druhého, napadání však tolerováno nebude. Stejně tak nebudou tolerovány subjektivní neetické a neslušné výroky směřující na konkrétní osobu nebo skupinu osob. Snažte se vyvarovat slovních narážek. Neprovokujte a nereagujte na provokující příspěvky. Nepřenášejte na fórum své spory mající základ ve vašem soukromém životě či podnikatelské činnosti.
  • Přispívání jednotlivce pod více identitami (nicky) nebo přebírání jmen či identit jiných uživatelů mající za účel např. matení ostatních nebo jejich cílené napadání nebude tolerováno stejně jako příspěvky mající povahu spamu. Za spam je považováno opakované odesílání krátkých či nesmyslných příspěvků bez informační hodnoty, příspěvků s obsahem diametrálně odlišným od ostatních příspěvků v tématu a příspěvků obsahujících převážně „smajlíky“.
  • O nevhodnosti či závadnosti příspěvků v návaznosti na tato pravidla a zásady rozhoduje poskytovatel služby, který si vyhrazuje právo odstranit příspěvky, jejichž obsah je v rozporu s pravidly a zásadami a v krajním případě zamezit uživateli přístup. Poskytovatel služby není povinen dohlížet na obsah příspěvků ani vyhledávat jejich případný protiprávní obsah.
  • Dotazy na poskytovatele služby je možno podávat e-mailem na forum@plasticplanet.cz.
  • Šíření ilegálních kopií knih, publikací, časopisů, zvukových a obrazových záznamů pořízených na přenosná média (např. videokazety, diskety, disky CD nebo DVD) není povoleno. Příspěvky obsahující takové nabídky budou odstraněny.
  • Při publikování fotografií či jiného obrazového materiálu mějte neustále na paměti, že tyto materiály mohou podléhat autorským právům ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb., autorský zákon. Případnou právní odpovědnost při porušení autorských práv ponese výhradně uživatel, který takový materiál zveřejnil.
  • Kliknutím na tlačítko „zde“ v autorizačním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů, které vstupuje v účinnost 25. května 2018, zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů a zákonem č. 480/2004 b., o některých službách informační společnosti, ve znění pozdějších předpisů.




1715205260.0461 forum