Témata | | | Přidej nové téma | | | Galerie modelářů | | | Fit test / Stavba | | | Nový editor | | | Nápověda | ||
Topics | | | Start new topic | | | Model gallery | | | Kit fit test / kit build | ||||||
denní zobrazení: 15425 / today visits: 15425 |
Používat kovovou fólii na olepení celého modelu za účelem ztvárnění kovového povrchu v dnešní době považuji za zbytečné . Jak napsal již Jirka je to náchylné na poškození , zdlouhavá a složitá aplikace a navíc si myslím, že v dnešní době se s řadou barev a přípravků dá dosáhnout ještě více realističtějšího povrchu. Já fólii využívám k znázornění krytek , panelů či různých zesílení a přeplátování povrchu a především k zakrytí povrchových nedostatků stavebnic , jako je to i v případě MiGu-23.
Vždyť to píšu , Patlo, 1:48, menší plocha, super výsledek. Na menší měřítko, či celý model 1:48 a větší je to nerealistické
No, jak dokazuje Dr. Šebesta, jde to a myslim si, že pěkně.
Zkoušel jsem jich celou řadu. Od fólií renomovaných modelářských výrobců až po fólii z čokolády. Na menší měřítka, jako 1/72 je tato metoda zcela nepoužitelná- nedosáhnete realistický povrch. Zkusil jsem potahovat jak větší plochy, či menší. Největší problém, na který jsem narazil je lepidlo, respektove jeho vrstvička, která činí cca 0,2 mm. Vždy jsem dospěl výsledku, kdy nebyl povrch zcela hladký. Nejvíce se mi osvědčilo hlazení povrchu měkkým dřevem( kolíček, špachtlička, atd). Nikdy, opakuji, nikdy jsem nedosáhl výsledku, kdy na povrchu nebyla chyba, to je vryp, či vráska- je to způsobeno právě tím lepidlem, které je měkké a způsobí při větším tlaku propadlinu. Dá se to uhladit, ale již změníte albedo povrchu- je potom jiné, než zbytek panelu. Co se týče naznačení paneláže, osvědčilo se mi nanášení po větších plochách a potom dělení v místě paneláže pomocí žiletky Zbytek fólie jsem následně stáhnul. Panel byl ostrý a měl svoje albedo ( odlesk) Nýtování panelů jsem zkoušel, bez toho to není možné, je to samozřejmě nutné, ale vyžaduje to velkou zkušenost a každé odchýlení znamená zničení již jednou naneseného panelu.
Za mne, hliníkové fólie jsou realistické, ale vyžadují obrovskou zkošenost. Mnohem jedndušší je použití hliníkových pigmentů, které dosáhnou při mnohem menší námaze srovnatelného výsledku.
Za mne, používám ji jen vyjímečně a nikdy na celý letoun. Výsledek je nerealistický
V drtivé většině případů je lepší nalepit a poté oříznout , nýtovat po nalepení a uhladit např. uchoštourem
Jednou jsem použil hliníkovou fólii tuším od Plus Modelu na B-29 od Academy. Jako docela dobrý až na to, že byla tak tenká, že byl problém nalézt rozhraní fólie a papíru abych ji od něj mohl odchlípnout a časem se taky začala z papíru trhat, asi jak lepící vrstva tvrdla. Na modelu vypadala docela dobře, jen na zaoblených plochách (např. motorové kryty a jejich přechody do křídla) se krabatila a šev nešel úplně vyhladit. Ale po nějaké době se mi začala na trupu odlepovat. Než použít lepidlo tak jsem ji připlácnul hustým sirupem, nicméně opět za čas byly kolem černé tečky, sraly mi pak na ni mouchy .
ještě mam dotaz, folii nalepíte na díl a pak ořezáváte, nebo si tvar vyříznete mimo a pak nalepíte ? předpokládám, že nýtování dělate až po nalepení. jak docílíte toho krásného vyhlazení folie?
jinak díky za tip na folii.
Přesně tak, nic speciálního , je to hliníková folie , která se používá například na klimatizace a prodává se v OBI a podobných obchodech .
Mě funguje samolepící kovová páska od servisáka klimatizací.
Potřeboval bych poradit, pan Šebesta použil na Miga 23, v novém modeláři hloubkovou fólií, to je nějaká speciální pro modelare, nebo se dá použít třeba z OBI, kterou používají na opravy řemeslníci. Díky za radu.
Nápověda |
Vítejte na stránce Diskuse. Chcete-li vznést jakýkoli nový dotaz, klikněte na tlačítko "Přidej nové téma" . Vyplňte ve formuláři
příslušné údaje (povinné údaje jsou: Jméno, Předmět, Dotaz). Pokud chcete, aby Vám odpovědi chodily zároveň
emailem, zaškrtněte si políčko "posílat odpovědi emailem?". |
K prohlížení jednotlivých témat použijte nabídku "Témata". Tabulka s tématy zobrazuje čtyři základní údaje: 1) Název tématu,
po kliknutí na danné téma se zobrazí všechny příspěvky k tomuto tématu. 2) Autor příspěvku, po kliknutí odešlete e-mail autorovi.
3) Reakce zobrazuje počet reakcí (odpovědí) na příslušné téma. 4) Datum určuje datum vložení, popřípadě poslední reakce na
příspěvek. |
Odpověd (reakci) na téma provedete vyplněním formuláře Přidej odpověď do diskuse v detailu danného tématu
(povinné údaje jsou: Jméno nebo značka, Předmět - doplněno automaticky, Odpověd) |
Postup vkládání fotek do diskuse z vlastního PC: Postup vkládání fotek do diskuse z jiného serveru (fotografie již umístěné v Internetu): 1) stránka diskuze musí být ve formátu "nový editor" (volba zcela vpravo v menu v záhlaví stránky). Pokud je zde napsáno "starý editor" kliknutím na nápis se přepneme na "nový" 2) fotka, kterou chceme vložit do diskuse musí mít svou vlastní URL adresu, tzn., že musí být umístěná někde na webu. Doporučená velikost 640x480. 3) URL adresu vkládané fotky zkopírujeme(CTRL+C) 4)klikneme na ikonu zeleného stromu v prostřední řadě čtvrtá zprava (INSERT/EDIT IMAGE) 5) do řádku IMAGE URL napíšeme (vložíme) adresu fotky (CTRL+V) 6) kliknutím na "insert" vložíme fotku do prohlížecího pole. Pokud je adresa napsána správně, fotka se zobrazí a vyskočí dialogové okno v angličtině. Dáme "ok". Pokud chceme přidat další fotky opakujeme body 2-6. Kliknutím na tlačítko "odeslat" se fotka vloží do diskuze. |
UPOZORNĚNÍ
Pravidla a zásady pro uživatele diskusního fóra plastikových modelářů
Níže uvedenými pravidly a zásadami se řídí všichni přispěvatelé, čtěte je proto pozorně. V případě jejich porušení riskujete smazání příspěvku nebo zamezení přístupu. Za obsah příspěvků a z něj plynoucích možných důsledků odpovídá výhradně jejich pisatel.
|