![]() |
![]() |
![]() |
Témata | | | Přidej nové téma | | | Galerie modelářů | | | Fit test / Stavba | | | Nový editor | | | Nápověda | ||
Topics | | | Start new topic | | | Model gallery | | | Kit fit test / kit build | ||||||
denní zobrazení: 15501 / today visits: 15501 |
Ještě přidám dvě relativně nové sady určené pro dvaatřicetinu Fokker Dr.I firmy MENG a čtvrtkový F-4B Phantom II firmy Tamiya:
Po čase opět dorazilo několik novějších produktů od firmy Quinta Studio , které jsem podrobil podrobnému zkoumání . Důležité jsou dvě skutečnosti. 1. výrobce v létě modernizoval zařízení na kterém 3D obtisky vyrábí , takže vytišněné detaily jsou ještě jemnější a hlavně již s minimálním rastrem i v případě problémových barev jako je například šedá . Zde na příkladu je vidět srovnání stejného obtisku vytištěného starší a novější technologií :
2. Další produktovou řadou jsou povrchové detaily ( porty , plátno, šití apod.). Zde je první čtvrtková sada určená k polepení ovládacích ploch modelu Bf 109 E firmy Wingsy kits :
Na sadě určené pro dvaatřicetinový model IAR-81 C firmy Special Hobby je hezky vidět ,jak plastické a výrazné detaily je tato technologie schopna vytisknout (polštář , dýchací přístroj) :
Náhoda tomu chtěla, že mám právě na stole dvaatřicetinu Spita od Tamiye a pořídil jsem pro něj Zdeňkem níže představený setík. Dnes jsem ho dovnitř narouboval a pro usazení dílů použil přípravek Tamiya sloužící k lepší adhezi obtisků. Musím jedním slovem říci, že to jde parádně. Tekutina je v konzistenci vody a tak jsem dílky po sejmutí z papíru usazoval pomocí tohoto přípravku. Vůbec nevadí, když se tekutina rozteče na nabarvenou plochu (např. sedák sedačky), protože po zaschnutí nevytváří lesklý flek. Ale co je hlavní - dílky na povrchu všude drží, a tak použití vteřiňáku není potřeba, snad jen v případě, kdy má díl (např. upínací pás) kopírovat tvar dílu stavebnice, na který je nanášen.
Jednou z novinek firmy Quinta Studio je sada určená k vylepšení kokpitu dvaatřicetinového modelu Supermarine Spitfire Mk.IX firmy Tamiya :
Přidám jednu čerstvou zkušenost ze včerejšího večerního lepení upínacích pásů na sedačku Lightninga. Pásy jsem nejprve vteřiňákem přilepil k bočnicím sedačky až k její hraně. Pásy trčely nahoru, a tak po zaschnutí lepidla jsem je pinzetou chtěl vytvarovat přes vnitřní stranu bočnice a položit pás na sedák. Když jsem pás ohnul dolů, tak se mi na hraně bočnice zlomil. Myslím si, že vteřiňáku jsem měl dát míň, pás k bočnici přilepit jen jeho přezkou a nechat mu mezi přezkou a hranou sedačky trochu vůli aby se dal přehnout volně a ne přilepený až ke hraně vnější bočnice.
Včera jsem nabyl dalších zkušeností s aplikací produktů Quinta Studio, k čemuž jsem využil set do kokpitu P-38G od Tamiya. Všechno sedí na příslušná místa přesně, snad jen bude potřeba přelíznout hrany některých dílů černou barvou, protože jejich konstrukce spočívá v jakési plastické gumě, jejíž podklad po odejmutí z obtiskového papíru je bílý, a tudíž i hrany dílů, zejména čel různých krabic s ovládacími prvky, trochu svítí. Barva dílů je opět ve shodě s interiérovou zelenou, kterou jsem k barvení kokpitu použil. Díly jsem tentokrát lepil řídkým vteřiňákem, kterým jsem potřel celou plochu dílu ze stavebnice předem zbaveného reliéfu přístrojů či ovladačů (např. palubní deska) a obtisk sundaný z papíru jsem před umistěním na plochu na rubové ploše osušil. Vteřiňáku jsem dával trochu víc aby se s díly dalo ještě chvíli pohybovat a přesně je usadit pomocí pinzetry s ostrou špičkou. Pouze na zaoblených plochách jsem musel chvíli na obtisk tlačit a čekat, než se na oblouku dílu ze stavebice chytne po celé styčné ploše. Protože kokpit mám už v kupě zabudovaný v trupu a byl jsem líný to včera večer fotit, tak to bude nyní bez fotek. Za sebe ale mohu říci, že tento produkt je jedním slovem paráda! Jak co do plastičnosti, adhezi barvy i na sebemenších "čudlíkách" či pasování na příslušná místa ve stavebnici.
Ze setu Quinta Studio jsem vyzkoušel dát několik obtisků do Eduardího Mustanga. Několik proto, protože model mám delší dobu hotový. Interiérová zelená je na obtiskách shodná s barvou z produkce MRP, kterou jsem použil k nastříkání kokpitu. K zvýšení adheze obtisku jsem nepoužil doporučované vteřinové lepidlo, ale bílou vodičku Gunze Mr. Mark Setter Neo. Určitě by zafungovalo i něco jiného, např. lepidlo na kabinky Revell nebo naředěný Herkules. Použité obtisky jsou na fotkách vyznačeny šipkami.
V současné době 105 položek od Quinta Studio v nabídce zahraničního prodejce.
Další dvě sady pro současné stroje. Sice již nějaký měsíc v prodeji ,ale nezaškodí se na ně podívat blíže.
Díky ochotě výrobce jsem měl možnost v předstihu vyzkoušet testovací vzorek určený pro čtvrtkovou stavebnici Mi-2 firmy Aeroplast . Aplikoval jsem jej do modelu na kterém právě pracuji. Mezitím se sada v minulých dnech dostala již na modelářský trh .
Připojuji pár vlastních postřehů z práce s tímto produktem:
- po namočení do vody se jednotivé díly snadno a velmi rychle uvolňují od podkladového papíru. Řekl bych o něco rychleji než standartní obtisky
- po oddělení od papíru se díly nekroutí a lze je vzít bez obav do pinzety
- k aplikaci na patřičné místo je nutné použít lepidlo pro vyšší adhezi. Disperzní např. Herkules lze použít ,ale dlouho schne a může dojít k posunutí dílu. Já jsem použil bez problému sekundové lepidlo . Kdo si není jistý položením dílu na první pokus , může použít gelový vteřiňák, kdy se dá s dílem ještě chvíli pohybovat.
- 3D efekt produktu po aplikaci na model je skvělý
Nápověda |
Vítejte na stránce Diskuse. Chcete-li vznést jakýkoli nový dotaz, klikněte na tlačítko "Přidej nové téma" . Vyplňte ve formuláři
příslušné údaje (povinné údaje jsou: Jméno, Předmět, Dotaz). Pokud chcete, aby Vám odpovědi chodily zároveň
emailem, zaškrtněte si políčko "posílat odpovědi emailem?". |
K prohlížení jednotlivých témat použijte nabídku "Témata". Tabulka s tématy zobrazuje čtyři základní údaje: 1) Název tématu,
po kliknutí na danné téma se zobrazí všechny příspěvky k tomuto tématu. 2) Autor příspěvku, po kliknutí odešlete e-mail autorovi.
3) Reakce zobrazuje počet reakcí (odpovědí) na příslušné téma. 4) Datum určuje datum vložení, popřípadě poslední reakce na
příspěvek. |
Odpověd (reakci) na téma provedete vyplněním formuláře Přidej odpověď do diskuse v detailu danného tématu
(povinné údaje jsou: Jméno nebo značka, Předmět - doplněno automaticky, Odpověd) |
Postup vkládání fotek do diskuse z vlastního PC:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postup vkládání fotek do diskuse z jiného serveru (fotografie již umístěné v Internetu): 1) stránka diskuze musí být ve formátu "nový editor" (volba zcela vpravo v menu v záhlaví stránky). Pokud je zde napsáno "starý editor" kliknutím na nápis se přepneme na "nový" 2) fotka, kterou chceme vložit do diskuse musí mít svou vlastní URL adresu, tzn., že musí být umístěná někde na webu. Doporučená velikost 640x480. 3) URL adresu vkládané fotky zkopírujeme(CTRL+C) 4)klikneme na ikonu zeleného stromu v prostřední řadě čtvrtá zprava (INSERT/EDIT IMAGE) 5) do řádku IMAGE URL napíšeme (vložíme) adresu fotky (CTRL+V) 6) kliknutím na "insert" vložíme fotku do prohlížecího pole. Pokud je adresa napsána správně, fotka se zobrazí a vyskočí dialogové okno v angličtině. Dáme "ok". Pokud chceme přidat další fotky opakujeme body 2-6. Kliknutím na tlačítko "odeslat" se fotka vloží do diskuze. |
UPOZORNĚNÍ
Pravidla a zásady pro uživatele diskusního fóra plastikových modelářů
Níže uvedenými pravidly a zásadami se řídí všichni přispěvatelé, čtěte je proto pozorně. V případě jejich porušení riskujete smazání příspěvku nebo zamezení přístupu. Za obsah příspěvků a z něj plynoucích možných důsledků odpovídá výhradně jejich pisatel.
|