Fit test Special Hobby malý Plastic Planet malý Válka
Forum plastikových modelářů
Témata  |  Přidej nové téma  |  Galerie modelářů  |  Fit test / Stavba  |  Nový editor  |  Nápověda
Topics  |  Start new topic  |  Model gallery  |  Kit fit test / kit build                  
 
Plastic Planet velký   Special Hobby velký



denní zobrazení: 26419 / today visits: 26419

 Slovo autor  
Řadit     příspěvků na stránku      

ZOBRAZENÍ: HTML
37) 29.01.2021-13:27  -  Vláďa M.    Jak se staví Čmelák od Eduardu

Franta FJB: Pěkný model, pěkná fotka. Já už lepší model neudělám, alespoň ve fotkách bych se mohl zlepšit. Fotím to starým Panasonicem, při umělém světle, na makro z ruky a když to zmenším na doporučované rozlišení, tak to za moc nestojí.

36) 27.01.2021-21:29  -  Franta FJB    Jak se staví Čmelák od Eduardu

Kauza "Štefan": Figurka ve stavebnici podle sdělení Eduardů nebyla zhotovena podle pana Satinského ale podle postavy současného pilota, který čmeldu předváděl. Takže když chcete Štefana, musíte se přizpůsobit. Já také nejsem figurkář, nikdy jsem nedělal ani piloty do mašin (tvrdil jsem, že nejsem sochař), ale tady pro "chlubení se" čmeldou tak nějak sem patří. Protože si občas hraju s měřítkem 1:144 tak jsem to zkusil.

35) 27.01.2021-10:25  -  jirka dominec    Jak se staví Čmelák od Eduardu

Dělat hodnověrné figurky 1/72 je záležitost pro p. Ješitu. Máte můj obdiv.

34) 27.01.2021-10:16  -  Vláďa M.    Jak se staví Čmelák od Eduardu

Štefan. Nejsem figurkář, neumím objektivně zhodnotit, zda figurka odpovídá standardu měřítka M 1:72. Porovnám-li ji např, s fotkou figurky pana Pávka od fy. MH Models, tak je příliš hrubá, s celou řadou drobných vad povrchu a otřepů. A ani se Štefanovi příliš nepodobá. Figurka měří 26,5 mm, to odpovídá výšce cca 1900 mm. Tak vysoký pan Satinský jistě nebyl. Navíc na fotografii z filmu, podle které byla figurka bezesporu vytvořena, má hlavu mezi rameny, je přihrbený. Figurka je napřímená. Přímo na obličeji jsem se pokoušel odstranit některé podivné faldy, které jsem nedokázal identifikovat. Takže se nakonec víc podobá bustě Járy Cimrmana. Polohu ruky jsem nastavil tak, aby ji měl při stání na křídle položenou na kabině. Spoj jsem musel po slepení vytmelit a přebrousit. Protože jsem nedokázal vymalovat obličej, namaloval jsem si podle vhodné fotografie pana Satinského obtisk. Po aplikaci obtisku na oblý obličej figurky a vypnutí obtisku se charakteristické rysy jeho obličeje vytratily, takže je to jen pilot s knírem bez brady. A tak do Křečovic tentokrát nepřiletěl Štefan, ale jiný „flígr“ Slov-Airu. Nevadí, dioráma s ostatními družstevníky a „vejtřaskou“ stavět nebudu a ve vitríně bude stejně vidět jen zezadu.


Na dolní fotografii jsou u hrdla hadice vidět i zámky hrdla.


 



 


33) 22.01.2021-19:23  -  Libor Malý    Jak se staví Čmelák od Eduardu

Pan Pávek s Otíkem ještě musí dořešit jistou drobnou nehodu, ale zítra se tady určitě ukážouSmajlik modelar.

32) 22.01.2021-19:05  -  Honza Hora    Jak se staví Čmelák od Eduardu

No jo, čmelda překrásný. Ještě by to chtělo modrou vejtřasku, pana Pávka, Otíka, Turka, předsedu a další soudruhy družstevníky! A pak by přišla nějaká slepice a pronesla: No to muselo dát práce a přitom taková blbost.

31) 18.01.2021-17:13  -  Martinicky Vladimir    Jak se staví Čmelák od Eduardu

Cmeliak paradny!Smajlik modelarSmajlik modelar

30) 18.01.2021-17:01  -  Vláďa M.    Jak se staví Čmelák od Eduardu

 


Konečně nastal čas dosadit ráhno postřikovače. Nejdříve jsem upravil a sjednotil rozměry vnějších konzol a přilepil je na místo. Vzdálenost osy ráhna od trupu musí cca souhlasit se vzdáleností osy trubky čerpadla od trupu. Kolmost osy objímek konzol na podélnou osu letadla jsem je korigoval vloženou tyčkou do objímek. Jako vhodná tyčka se nakonec ukázala vyřazená jehla ze stříkací pistole Hansa. Po zaschnutí lepidla vnějších konzol jsem lepil konzoly vnitřní. Pro ramena vnitřních konzol jsem v křídle vyvrtal šikmé díry, které mi umožnily výškovou a podélnou korekci polohy objímek konzol tak, aby položená jehla na ně přesně dosedala. S uložením jehly jsem měl problém, neustále mi padala a sjížděla. Nakonec jsem na trup přilepil lepící gumou malý magnet, přiložil jehlu a podle vnějších konzol nastavil stlačením gumy správnou výšku. Ta už se nehnula a vnitřní konzoly bylo možné přesně ustavit a přilepit.


Odlitek ráhna s podložkou od fy. MH je poněkud prohnutý. Ráhno jsem opatrně odštípáním vtoků u podložky oddělil. Vtoky jsou velmi křehké, některé z ráhna odpadly sami, některé šli lehce odlomit. Na samotném ráhně zanechali jen malé otřepy, které jsem zabrousil. Vše s maximální opatrností, abych si neulomil některou z trysek.


Bohužel, samotné ráhno zůstalo mírně prohnuté a nedalo se jednoduše vložit do objímek konzol. Navíc jsem až nyní zjistil, že na ráhně jsou odlité spodní díly objímek. Naštěstí rozteče těchto objímek cca souhlasily s roztečemi konzol. Odchylky byly v řádu 0.1 mm. Ráhno jsem lepil postupně. Po zaschnutí vteřinového lepidla v jedné objímce konzoly jsem lepil ráhno na konzolu vedlejší. Prohnutí ráhna se dalo v rámci pružnosti odlitku opravit, přesnou polohu konzol proti objímkám jsem docílil jemným přihnutím plastové konzoly. Zároveň jsem kontroloval, aby připojovací armatura na ráhnu vycházela proti trubce na čerpadle. Zde si dovoluji tvrdit, že s původními odlitými konzolami bych si neporadil. Doporučuji určit přesnou polohu konzol podle nálitků na ráhně.


Dalším krokem bylo přilepit propojovací trubku k čerpadlu. Odlitá trubka má průměr 1,2 mm a délku 11,3 mm. Já jsem potřeboval trubku délky 8 mm. Zhotovil jsem ji z plastové tyčky průměru 1 mm potřebné délky.


Pak jsem doplnil a opravil nátěry a zbývalo dosadit dveře kabiny a zrcátko. Použil jsem zrcátko plastové doplněné zrcadlovou folií. Od začátku jsem počítal, že dveře budou otevřené, aby byl dobře vidět interiér kabiny. Dveře kabiny jsem přilepil úzkým proužkem hliníkové samolepící pásky, s předem narytou osou otáčení a žlutým nátěrem. Dveře lze nastavit na libovolný úhel otevření. Aby nebylo folii vůbec vidět, zvolil jsem dveře zcela otevřené.


Jak vidíte, zvolil jsem filmového Čmeláka OK-HJC, ale z pozdější doby, kdy dostal červené doplňky - označení Čmeláků, sloužících v pohraničních oblastech západních a jižních Čech. Omlouvám se za nízkou kvalitu fotek, ale pro informaci jsou snad vyhovující. Ještě zbývá dodělat "Štefana" a postavit ho do dveří. To zas někdy příště.


 


Jehla položená do objímek konzol





Odlitek ráhna s podložkou s viditelným prohnutím










Oddělené prohnuté ráhno



 


 



Montáž ráhna na modelu



 


 


Celkový pohled na model



 


 


 

29) 06.01.2021-20:24  -  Vláďa M.    Jak se staví Čmelák od Eduardu

 


Dokončení Čmeláku jsem stále odkládal, především jsem čekal, zda někdo popíše práci s obtisky. Nakonec jsem se do toho pustil sám. Jak už jsem psal, nejdřív jsem si vyzkoušel chování obtisků na imatrikulaci OM-DJW. Zkoušel jsem stahování, „uplavání“, znovu natažení na obtiskový papír. Vše se dařilo a obtisk nedoznal újmy. A tak jsem se konečně odhodlal a obtisky na model nanesl. K lepení jsem použil ADHESOL. Obtisk imatrikulace jsem stáhnul na křídlo a párátkem přesouval na konečné místo. Bez problémů. Pak jsem obtisk vysušil a lehce „zaválcoval“ vatovou tyčinkou. Dokonale sednul mezi prolisy. Žádné bublinky nebo „stříbření“. Stejně bez problémů jsem nanesl i ostatní obtisky. Nakonec jsem všechny obtisky ještě přetřel TENZOLEM. Obtisky jsem stříhal mimo lak. Okraj obtisku nevytvořil žádný schod. Jen vysoký lesk ukazoval, kde obtisk končí. Po přestříkání matným lakem jsou okraje obtisků naprosto nezjistitelné.


Pokud bych měl mít k obtiskům nějaké připomínky, tak drobné popisky jsou vytištěny příliš tučným písmem, což zvláště u víceřádkových popisků působí dost nereálně. Nevím, zda by bylo možné vytvořit popisy s tenčím fontem, ale jinak jenom chvála.


Včera poslal Milan Klouček na toto fórum fotku upevnění plnicí hadice k pravé stupačce Čmeláka. Milane děkuji. Hned jsem se pokoušel hadici, odlitek PU od fy MH Models, napasovat na model. Nepovedlo se. Nahradil jsem ji tedy drátkem s černou PVC izolací o vnějším průměru cca 0.9 mm. PU hadice měla průměr cca 1,1 mm. K zadnímu nosiči pravé stupačky jsem přilepil destičku s půlkruhovým výřezem pro hadici, jako zjednodušený nosič hadice. Drátek jsem protáhl stupačkou. Upevnil k nádrži. Pak jsem upravil délku. Z původní PU hadice jsem odřízl hrdlo a přilepil k hadici nové. Hadice je dostatečně tuhá, že další lepení není potřeba. Viz obrázek.


Nyní zbývá jen přilepit ráhno a vymyslet nějaké bezpečné přilepení otevřených dveří.


 



 



 

28) 28.12.2020-09:03  -  Vláďa M.    Jak se staví Čmelák od Eduardu

Kdo jste neviděli, podívejte se na video, viz odkaz. Je zde několik pěkných záběrů i na detaily Čmeláka. Čerpadlo můžete vidět v 0:07 a 1:38 minutu.

1  2  3  4  5  
Skoč na stránku:
Přidej odpověď do diskuse / Reply to this topic
Je potřeba provést autorizaci
Váš e-mail / your e-mail:
K provedení autorizace není potřeba registrace ani heslo, stačí jeden klik. Autorizaci potvrdíte kliknutím na odkaz, který bude zaslán do Vaší emailové schránky. Pokud se e-mail neobjeví ve složce 'přijatá pošta' zkontrolujte spam koš svého mailboxu. Vaši e-mailovou adresu můžete použít pro autorizaci více zařízení.

Your device is currently unauthorized. No registration or password is needed; only one click is enough to be authorized. The authorization link will be sent to your mailbox. Follow instructions sent via the e-mail. If no message appears please check your mailbox spam folder. Your e-mail address can be used for more device.
Autorizací souhlasíte s pravidly a zásadami fóra



Nápověda

Vítejte na stránce Diskuse. Chcete-li vznést jakýkoli nový dotaz, klikněte na tlačítko "Přidej nové téma" . Vyplňte ve formuláři příslušné údaje (povinné údaje jsou: Jméno, Předmět, Dotaz). Pokud chcete, aby Vám odpovědi chodily zároveň emailem, zaškrtněte si políčko "posílat odpovědi emailem?".

K prohlížení jednotlivých témat použijte nabídku "Témata". Tabulka s tématy zobrazuje čtyři základní údaje: 1) Název tématu, po kliknutí na danné téma se zobrazí všechny příspěvky k tomuto tématu. 2) Autor příspěvku, po kliknutí odešlete e-mail autorovi. 3) Reakce zobrazuje počet reakcí (odpovědí) na příslušné téma. 4) Datum určuje datum vložení, popřípadě poslední reakce na příspěvek.

Odpověd (reakci) na téma provedete vyplněním formuláře Přidej odpověď do diskuse v detailu danného tématu (povinné údaje jsou: Jméno nebo značka, Předmět - doplněno automaticky, Odpověd)

Postup vkládání fotek do diskuse z vlastního PC:


Postup vkládání fotek do diskuse z jiného serveru (fotografie již umístěné v Internetu):
1) stránka diskuze musí být ve formátu "nový editor" (volba zcela vpravo v menu v záhlaví stránky). Pokud je zde napsáno "starý editor" kliknutím na nápis se přepneme na "nový"
2) fotka, kterou chceme vložit do diskuse musí mít svou vlastní URL adresu, tzn., že musí být umístěná někde na webu. Doporučená velikost 640x480.
3) URL adresu vkládané fotky zkopírujeme(CTRL+C) 4)klikneme na ikonu zeleného stromu v prostřední řadě čtvrtá zprava (INSERT/EDIT IMAGE)
5) do řádku IMAGE URL napíšeme (vložíme) adresu fotky (CTRL+V)
6) kliknutím na "insert" vložíme fotku do prohlížecího pole. Pokud je adresa napsána správně, fotka se zobrazí a vyskočí dialogové okno v angličtině. Dáme "ok". Pokud chceme přidat další fotky opakujeme body 2-6. Kliknutím na tlačítko "odeslat" se fotka vloží do diskuze.


UPOZORNĚNÍ
Pravidla a zásady pro uživatele diskusního fóra plastikových modelářů
Níže uvedenými pravidly a zásadami se řídí všichni přispěvatelé, čtěte je proto pozorně. V případě jejich porušení riskujete smazání příspěvku nebo zamezení přístupu. Za obsah příspěvků a z něj plynoucích možných důsledků odpovídá výhradně jejich pisatel.
  • Pro odesílání příspěvků nebo zakládání témat je nutná autorizace.
  • Základním tématem fóra je plastikové modelářství a věci s ním související. Příspěvky na základní téma i jakékoli jiné téma budou tolerovány při dodržení zákonných norem, pravidel mezilidské slušnosti a těchto pravidel a zásad.
  • Příspěvky pište spisovným jazykem, který lze prokládat slangovými výrazy. Vulgární příspěvky a příspěvky obsahující sprostá slova nebudou akceptovány.
  • Před založením nového tématu si pomocí vyhledávače nejprve ověřte, jestli v minulosti stejné téma nebylo již založeno. Obdobně postupujte před napsáním nového dotazu, protože mohl být za dobu existence fóra již zodpovězen.
  • Respektujte elementární pravidla slušného chování. Můžete vzájemně vyjádřit nesouhlas s názorem druhého, napadání však tolerováno nebude. Stejně tak nebudou tolerovány subjektivní neetické a neslušné výroky směřující na konkrétní osobu nebo skupinu osob. Snažte se vyvarovat slovních narážek. Neprovokujte a nereagujte na provokující příspěvky. Nepřenášejte na fórum své spory mající základ ve vašem soukromém životě či podnikatelské činnosti.
  • Přispívání jednotlivce pod více identitami (nicky) nebo přebírání jmen či identit jiných uživatelů mající za účel např. matení ostatních nebo jejich cílené napadání nebude tolerováno stejně jako příspěvky mající povahu spamu. Za spam je považováno opakované odesílání krátkých či nesmyslných příspěvků bez informační hodnoty, příspěvků s obsahem diametrálně odlišným od ostatních příspěvků v tématu a příspěvků obsahujících převážně „smajlíky“.
  • O nevhodnosti či závadnosti příspěvků v návaznosti na tato pravidla a zásady rozhoduje poskytovatel služby, který si vyhrazuje právo odstranit příspěvky, jejichž obsah je v rozporu s pravidly a zásadami a v krajním případě zamezit uživateli přístup. Poskytovatel služby není povinen dohlížet na obsah příspěvků ani vyhledávat jejich případný protiprávní obsah.
  • Dotazy na poskytovatele služby je možno podávat e-mailem na forum@plasticplanet.cz.
  • Šíření ilegálních kopií knih, publikací, časopisů, zvukových a obrazových záznamů pořízených na přenosná média (např. videokazety, diskety, disky CD nebo DVD) není povoleno. Příspěvky obsahující takové nabídky budou odstraněny.
  • Při publikování fotografií či jiného obrazového materiálu mějte neustále na paměti, že tyto materiály mohou podléhat autorským právům ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb., autorský zákon. Případnou právní odpovědnost při porušení autorských práv ponese výhradně uživatel, který takový materiál zveřejnil.
  • Kliknutím na tlačítko „zde“ v autorizačním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů, které vstupuje v účinnost 25. května 2018, zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů a zákonem č. 480/2004 b., o některých službách informační společnosti, ve znění pozdějších předpisů.




1713603656.327 forum