Fit test Special Hobby malý Plastic Planet malý Válka
Forum plastikových modelářů
Témata  |  Přidej nové téma  |  Galerie modelářů  |  Fit test / Stavba  |  Nový editor  |  Nápověda
Topics  |  Start new topic  |  Model gallery  |  Kit fit test / kit build                  
 
Special Hobby velký   Plastic Planet velký



denní zobrazení: 84158 / today visits: 84158

 Slovo autor  
Řadit     příspěvků na stránku      

ZOBRAZENÍ: HTML
27) 22.12.2020-20:21  -  Vláďa M.    Jak se staví Čmelák od Eduardu

 


V předchozím příspěvku jsem zapomněl připojit fotku „dílu 1“ s nalepeným mezikusem. Přidávám ještě detailní fotku nalepeného „dílu 1“ na již natřeném modelu. K čerpadlu je připojen náhon od motoru, dále je zde hřídel nastavení dávky a popisované hadice. Hadice jsou z černě natřeného měděného drátu průměr 0,3 mm. To odpovídá skutečnému průměru hadice cca 22 mm. Není zde ještě plnicí hadice, spojovací trubka, konzoly a ráhno. Pro vnitřní konzoly jsou připraveny důlky.


 



 


 


 



 


 


 


 


 

26) 17.12.2020-19:06  -  Vláďa M.    Jak se staví Čmelák od Eduardu

Tak to se nepovedlo, tak ještěb jednou.



Dnes vás seznámím s dosazením postřikovacího zařízení, odlévaného setu firmy MH Models, na Čmeláka fy. Eduard.


6.10.2020 nás Libor Malý seznámil na tomto fóru s odlévaným setem postřikovacího zařízení od fy. MH Models určené pro model Z-37 Čmelák od firmy KP. Rozhodl jsem se dosadit tento set na model Čmeláku od fy. Eduard.


První krok bylo řádné seznámení s odlitky a porovnání s fotografiemi tohoto zařízení. Internet jich nabízí dostatečné množství. Na první destičce nalezneme odlitek spodní části nádrže s čerpadlem a armaturou. Pro jednoduchost ho budu nazývat díl 1. Na druhé destičce je plnicí hadice, na třetí konzoly a spojovací trubka k ráhnu a na poslední destičce je ráhno s tryskami.


Už od pohledu jsem se obával zranitelnost některých drobných dílů, především konzol a ráhna s tryskami. Rozhodl jsem se tyto díly dosadit na model až na závěr stavby, především po aplikaci obtisků. A to ještě nějaký čas potrvá. Ale protože jsem s montáží na model získal už dostatek zkušeností a získal i informace o funkci tohoto zařízení, rozhodl jsem se napsat tento příspěvek již nyní.


Při prohlídce setu jsem přišel o jednu z vnitřních konzol závěsu ráhna. Ještě, než jsem ji zcela odříznul, abych zjistil vlastnosti tohoto materiálu, konzola zmizela. Na poloprázdném stole jsem ji nenalezl, pátrání na koberci bylo také bezúspěšné. Ani z klávesnice PC nevypadla. Nezbylo než si vyrobit vlastní sadu konzol z polystyrenových tyček vytažených z rámečku modelu.


Z prohlídky vyplynulo, že odlitky celkem věrně odpovídají velkému vzoru a nevyžadují žádných zásadní oprav. Na odlitcích nejsou žádné otřepy nebo švy. Zabroušení vyžadují jen odříznuté vtoky. Největší opatrnost při broušení bude vyžadovat ráhno s tryskami.


Po odříznutí odlitku dílu 1 jsem zjistil, že dosedací plocha příruby je mírně vydutá. Zbrousil jsem tuto plochu do roviny. Mezi tímto dílem a spodkem trupu je ve skutečnosti mezikus, který na tomto dílu chybí. Mezikus jsem vyrobil z polystyrenové destičky tl. 0,5 mm. Kroužek průměru 8,6 mm (odměřeno na rozmetadle) jsem vyříznul odpichovátkem. Kdo neví, co to je, tak to je malé kružítko, opatřené na obou stranách jehlami, rozevření je nastaveno a aretováno šroubem. Jednu jehlu zapíchnu do destičky, druhou jehlou kroužím a vyrývám v destičce kroužek. V destičce jsem uprostřed vystřihl ještě menší díru injekční jehlou. Destičku, mezikus, jsem přesně na přírubě dílu 1 vystředil, polohu jsem zajistil dvěma pinzetami. Do díry uprostřed mezikusu jsem kápl kapku vteřinového lepidla, které se rozteklo pod mezikus a zatuhlo. Pak jsem díl 1 s mezikusem natřel. Nátěr tohoto dílu je různý, já jsem zvolil nátěr boků a armatury hliníkovou barvou, spodní víko, čerpadlo a převodovku barvou žlutou.


Díl 1 jsem pak rozpouštědlovým lepidlem přilepil na přírubu již natřeného modelu. Vzhledem k tomu, že polohu dílu 1 na přírubě modelu je třeba nastavit od „oka“ je výhodné lepit tento díl rozpouštědlovým lepidlem, vteřinové lepidlo by nedopřálo na přesné ustavení na přírubě dostatek času.


Náhon rozmetadla ve stavebnici je dlouhý cca 7,3 mm. Mezi převodovkou čerpadla a výstupkem pro náhon je vzdálenost pouhých 3,45 mm. Zda je to správná vzdálenost nevím, ale z fotografie v návodu MH se zdá, že i na modelu KP je tato vzdálenost podobná. Tato vzdálenost vyžaduje zkrácení původního náhonu nebo výrobu nového. Podle fotografie jsem nakreslil náhon nový dlouhý 3,45 mm. Již na výkresu je náhon zjednodušen. Proporcionálně však přibližně odpovídá. Při samotné výrobě jsem ho ještě zjednodušil. Je na vůli a šikovnosti každého, kdo se do výroby pustí, do jakých detailů půjde. Stejně tak nový hřídel nastavení množství jsem zhotovil nový, kratší. Použil jsem ocelový drátek průměru 0,25 mm délky 4 mm. Větší průměr ve střední části jsem naznačil navlečenou trubičkou. Trubičky potřebných průměrů získávám vytažením z trubičky od lízátka. Ovšem ze staré, růžové, polystyrenové, lepitelné rozpouštědlovým lepidlem.


Na fotografiích je kolem tohoto zařízení několik hadic. Pokud je někdo bude chtít doplnit, je nutné doplnit na armaturu dílu 1 spouštěcí ventil, pneumaticky ovládaný. Jinak není kde hadice ukončit. Další dvě hadice nebo trubičky jsou přivedeny ke dvěma pneumatickým válečkům na obou bocích příruby. Válečky ovládají rychlozámky, po aktivaci dojde k uvolnění zámku a odpadnutí celého dílu 1 a vyprázdnění nádrže. Poslední hadicí, která je vedena od hrdla v zadní části příruby, je hadice k válci nouzového vyprázdnění nádrže. Válec uvolní spodní víko nádrže, víko se odklopí a nádrž se naráz vyprázdní. Pro názornost přikládám schéma tohoto zařízení.


Ráhno s tryskami je neseno na konzolách. Umístění konzol pod křídlem je patrné na fotografii „břicha“ Čmeláku. Je vidět, že vnější konzoly jsou umístěny na vnějších závěsech klapek a ne mezi závěsy, jak je zobrazeno v návodu fy. MH Models. Odlitky vnějších konzol jsou odlity s tvarovanou vložkou, která se u modelu KP má zasunout mezi závěsy klapek. U modelu Eduard tato vložka zasunutá mezi závěsy řádně nedosedne.


O dokončení instalace mám jasnou představu. Z boku dílu 1 přilepím natřenou plnicí hadici. Hadice je tvarována tak, že končí až za pravou stupačkou. Asi by měla být ke stupačce přichycena nějakým páskem či řemínkem.


Dále přilepím konzoly. Konzoly zkrátím podle původního vzoru. Je třeba je přesně výškově a příčně srovnat. Použiju k tomu tyčku průměru ráhna vloženou do objímek konzol, tyčka musí sedět přesně ve všech objímkách. Po přilepení srovnaných konzol a zatvrdnutí spojů bude možné přilepit ráhno s tryskami.


Poslední krok bude přilepení spojovací trubky. Předpokládám, že trubka bude buď dlouhá nebo krátká. Dlouhou zkrátím, krátkou nahradím tyčkou shodného průměru a potřebné délky.


 


Pohled na „břicho“ Čmeláka s postřikovacím zařízením.



 


Schéma instalace na modelu




Schéma zařízení



 


Náhon čerpadla, výkres



 


Nové konzoly




Detail zařízení




25) 16.12.2020-17:18  -  Vláďa M.    Jak se staví Čmelák od Eduardu

 


Stavba Čmeláku pokročila, a tak se s vámi podělím o některé další poznatky.


Všechny díly, které to umožňovaly jsem stříkal samostatně. Při lepení křídel jsem do nich nevlepil klapky. A to proto, abych se vyhnul stříkání štěrbin mezi nimi, které by nemuselo dopadnout dobře. Samostatně natřené klapky, díl A12-A15, se mi pak podařilo zasunout do mírně odtažených závěsů v křídlech již natřeného letadla. Samostatně jsem stříkal i směrové a výškové kormidlo. Stejně tak jsem zvlášť natřel pneumatiky a náboje kol. Až po nátěru jsem tyto díly slepil k sobě.


U vidlice ostruhového kolečka jsem při lepení nevložil mezi díly B31 a B25 kolečko. Slepené ostruhové kolečko jsem celé natřel barvou pneumatik. Žlutý disk kolečka jsem pak vyřešil obtiskem. Kousek obtiskového papíru jsem natřel žlutou barvou a po zaschnutí vystřihl kolečko injekční jehlou potřebného průměru. Po nanesení obtisku na disk kolečka jsem v něm propíchl dírku a po mírném roztažení slepené a natřené vidlice ostruhy jsem zasunul kolečko mezi čepy. Po sevření vidlice se kolečko i točí.


Na spodní straně křídel modelu chybí mezi závěsy vnitřních a vnějších klapek plochá příčka. Zhotovil jsem ji podle fotky z polystyrenové destičky (tl. cca 0,3 mm) z víčka kelímku od kávy. Délku příčky jsem určil podle vnější rozteče závěsů, šířku jsem odhadl podle fotky na 1 mm.


Zvlášť jsem natíral i kryt motoru. Před přilepením na model jsem do něj vlepil výfuky. Výfuky jsem odvrtal, natřel barvou výfuků. U většiny Čmeláků jsou konce výfuků potažené asi nerezovým plechem. Já jsem je potáhl proužkem samolepící hliníkové pásky. Před přilepením krytu motoru jsem v dolní části levé klapky regulace chlazení motoru na trupu vyvrtal díru průměr 0,5 mm pro drát představující odvětrávací trubku (karteru, reduktoru a olejové nádrže). Drát průměr cca 0,35 mm, vytvarovaný podle fotky jsem zasunul do této díry a přilepil až při závěrečných úpravách před obtisky.


Po podvozkových nohách jsou taženy brzdové trubičky. Na modelu jsem je vytvořil drátky průměr 0,15 mm. Brzdové trubičky jsou ve skutečnosti přichyceny k podvozkovým nohám kovovými pásky. K naznačení tohoto uchycení jsem opět použil úzké proužky samolepící hliníkové pásky, tentokrát předem natřené hliníkovou barvou, aby se tolik neleskly. Hadičku kolem torzních nůžek jsem zhotovil z olověného drátku.


Chladič oleje, díl B27, je na skutečném letadle připevněn pomocí dvou kovových opasků. Toto není na modelu naznačeno. Opasky jsem naznačil úzkými proužky vyříznutými ze samolepícího papírového štítku a na chladič nalepil. Stavebnice nabízí doplnit chladič přilepením mřížky z leptu PE19 na čelo chladiče. Návod nabízí nalepit tuto mřížku i ze zadní strany chladiče. Zde je ale klapka regulující množství vzduchu procházející chladičem. Je-li klapka zavřena, není mřížka vidět (letoun na zemi se zastaveným motorem ji má většinou zavřenou). Na modelu je klapka a závěsy klapky naznačeny. Pokud by zde měla být také mřížka, musela by se naznačená klapka obrousit a po přilepení mřížky by bylo potřeba vyrobit novou klapku v otevřené poloze.





Níže zobrazené detaily fotek skutečných letadel jsou výřezy z fotografií dostupných na internetu.





Plochá příčka mezi závěsy klapek, zároveň je vidět poloha vnější konzoly postřikovacího ráhna.









Výfuky na modelu






 



Odvzdušňovací trubka, výfuk a vstup vzduchu do kabiny. (Vzduch do kabiny proudí přes uhlíkový filtr, kdyby letadlo nalétlo do „mraku“ vlastního postřiku). V „podbradku“ pod motorem se nachází olejový filtr.







Trubička ovládání brzd.









Chladič oleje s potevřenou regulační klapkou, otevřená je i klapka chlazení motoru




 


 

24) 04.12.2020-22:40  -  Chmell    Jak se staví Čmelák od Eduardu

 


Součástí modelu firmy eduard je rozmetadlo M64/72.


Jedná se o modifikované rozmetadlo M64. Úprava M64/72 byla vyvinuta a používané v DDR.


 


Některá tyto rozmetadla se po prodeji letounů dostala i do jiných států, ale jednalo se až po sjednocení Německa a počty jsou zanedbatelné.


 


PS: více později v samostatném článku na téma podvěsná zařízení pod Z-37 a Z-37A


PS_II: za pomoc děkuji Johannesovi do Německa


 

23) 04.12.2020-18:43  -  Vláďa M.    Jak se staví Čmelák od Eduardu

Jasně že M-63.  Než jsem přepnul mezi okny, tak jsem asi zapomněl, co jsem přečetl nebo mi ujel prst na klávesnici. Dík za upozornění.

22) 04.12.2020-16:37  -  Sufa    Jak se staví Čmelák od Eduardu

Je tam M-63....

21) 02.12.2020-11:28  -  Vláďa M.    Jak se staví Čmelák od Eduardu

V textu je obrázek rozmetadla s popiskou.

20) 02.12.2020-09:04  -  Chmell    Jak se staví Čmelák od Eduardu


@ Vláďa M.


- mohu se zeptat na zdroj vaší informace o označení rozmetadla M-43? Prozatím jsem na toto označení nikde nenarazil.


19) 01.12.2020-15:55  -  jirka dominec    Jak se staví Čmelák od Eduardu

Navrhuji založit soutěžní kategorii "rozmetadla 1/72".

18) 01.12.2020-14:43  -  Vláďa M.    Jak se staví Čmelák od Eduardu

Rozmetadlo na obrázku v příspěvku č. 17 je rozmetadlo M-43.

1  2  3  4  5  
Skoč na stránku:
Přidej odpověď do diskuse / Reply to this topic
Je potřeba provést autorizaci
Váš e-mail / your e-mail:
K provedení autorizace není potřeba registrace ani heslo, stačí jeden klik. Autorizaci potvrdíte kliknutím na odkaz, který bude zaslán do Vaší emailové schránky. Pokud se e-mail neobjeví ve složce 'přijatá pošta' zkontrolujte spam koš svého mailboxu. Vaši e-mailovou adresu můžete použít pro autorizaci více zařízení.

Your device is currently unauthorized. No registration or password is needed; only one click is enough to be authorized. The authorization link will be sent to your mailbox. Follow instructions sent via the e-mail. If no message appears please check your mailbox spam folder. Your e-mail address can be used for more device.
Autorizací souhlasíte s pravidly a zásadami fóra



Nápověda

Vítejte na stránce Diskuse. Chcete-li vznést jakýkoli nový dotaz, klikněte na tlačítko "Přidej nové téma" . Vyplňte ve formuláři příslušné údaje (povinné údaje jsou: Jméno, Předmět, Dotaz). Pokud chcete, aby Vám odpovědi chodily zároveň emailem, zaškrtněte si políčko "posílat odpovědi emailem?".

K prohlížení jednotlivých témat použijte nabídku "Témata". Tabulka s tématy zobrazuje čtyři základní údaje: 1) Název tématu, po kliknutí na danné téma se zobrazí všechny příspěvky k tomuto tématu. 2) Autor příspěvku, po kliknutí odešlete e-mail autorovi. 3) Reakce zobrazuje počet reakcí (odpovědí) na příslušné téma. 4) Datum určuje datum vložení, popřípadě poslední reakce na příspěvek.

Odpověd (reakci) na téma provedete vyplněním formuláře Přidej odpověď do diskuse v detailu danného tématu (povinné údaje jsou: Jméno nebo značka, Předmět - doplněno automaticky, Odpověd)

Postup vkládání fotek do diskuse z vlastního PC:


Postup vkládání fotek do diskuse z jiného serveru (fotografie již umístěné v Internetu):
1) stránka diskuze musí být ve formátu "nový editor" (volba zcela vpravo v menu v záhlaví stránky). Pokud je zde napsáno "starý editor" kliknutím na nápis se přepneme na "nový"
2) fotka, kterou chceme vložit do diskuse musí mít svou vlastní URL adresu, tzn., že musí být umístěná někde na webu. Doporučená velikost 640x480.
3) URL adresu vkládané fotky zkopírujeme(CTRL+C) 4)klikneme na ikonu zeleného stromu v prostřední řadě čtvrtá zprava (INSERT/EDIT IMAGE)
5) do řádku IMAGE URL napíšeme (vložíme) adresu fotky (CTRL+V)
6) kliknutím na "insert" vložíme fotku do prohlížecího pole. Pokud je adresa napsána správně, fotka se zobrazí a vyskočí dialogové okno v angličtině. Dáme "ok". Pokud chceme přidat další fotky opakujeme body 2-6. Kliknutím na tlačítko "odeslat" se fotka vloží do diskuze.


UPOZORNĚNÍ
Pravidla a zásady pro uživatele diskusního fóra plastikových modelářů
Níže uvedenými pravidly a zásadami se řídí všichni přispěvatelé, čtěte je proto pozorně. V případě jejich porušení riskujete smazání příspěvku nebo zamezení přístupu. Za obsah příspěvků a z něj plynoucích možných důsledků odpovídá výhradně jejich pisatel.
  • Pro odesílání příspěvků nebo zakládání témat je nutná autorizace.
  • Základním tématem fóra je plastikové modelářství a věci s ním související. Příspěvky na základní téma i jakékoli jiné téma budou tolerovány při dodržení zákonných norem, pravidel mezilidské slušnosti a těchto pravidel a zásad.
  • Příspěvky pište spisovným jazykem, který lze prokládat slangovými výrazy. Vulgární příspěvky a příspěvky obsahující sprostá slova nebudou akceptovány.
  • Před založením nového tématu si pomocí vyhledávače nejprve ověřte, jestli v minulosti stejné téma nebylo již založeno. Obdobně postupujte před napsáním nového dotazu, protože mohl být za dobu existence fóra již zodpovězen.
  • Respektujte elementární pravidla slušného chování. Můžete vzájemně vyjádřit nesouhlas s názorem druhého, napadání však tolerováno nebude. Stejně tak nebudou tolerovány subjektivní neetické a neslušné výroky směřující na konkrétní osobu nebo skupinu osob. Snažte se vyvarovat slovních narážek. Neprovokujte a nereagujte na provokující příspěvky. Nepřenášejte na fórum své spory mající základ ve vašem soukromém životě či podnikatelské činnosti.
  • Přispívání jednotlivce pod více identitami (nicky) nebo přebírání jmen či identit jiných uživatelů mající za účel např. matení ostatních nebo jejich cílené napadání nebude tolerováno stejně jako příspěvky mající povahu spamu. Za spam je považováno opakované odesílání krátkých či nesmyslných příspěvků bez informační hodnoty, příspěvků s obsahem diametrálně odlišným od ostatních příspěvků v tématu a příspěvků obsahujících převážně „smajlíky“.
  • O nevhodnosti či závadnosti příspěvků v návaznosti na tato pravidla a zásady rozhoduje poskytovatel služby, který si vyhrazuje právo odstranit příspěvky, jejichž obsah je v rozporu s pravidly a zásadami a v krajním případě zamezit uživateli přístup. Poskytovatel služby není povinen dohlížet na obsah příspěvků ani vyhledávat jejich případný protiprávní obsah.
  • Dotazy na poskytovatele služby je možno podávat e-mailem na forum@plasticplanet.cz.
  • Šíření ilegálních kopií knih, publikací, časopisů, zvukových a obrazových záznamů pořízených na přenosná média (např. videokazety, diskety, disky CD nebo DVD) není povoleno. Příspěvky obsahující takové nabídky budou odstraněny.
  • Při publikování fotografií či jiného obrazového materiálu mějte neustále na paměti, že tyto materiály mohou podléhat autorským právům ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb., autorský zákon. Případnou právní odpovědnost při porušení autorských práv ponese výhradně uživatel, který takový materiál zveřejnil.
  • Kliknutím na tlačítko „zde“ v autorizačním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů, které vstupuje v účinnost 25. května 2018, zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů a zákonem č. 480/2004 b., o některých službách informační společnosti, ve znění pozdějších předpisů.




1711723197.5437 forum