![]() |
![]() |
![]() |
Témata | | | Přidej nové téma | | | Galerie modelářů | | | Fit test / Stavba | | | Nový editor | | | Nápověda | ||
Topics | | | Start new topic | | | Model gallery | | | Kit fit test / kit build | ||||||
denní zobrazení: 15502 / today visits: 15502 |
Každopádně jsem rád, že jsem před pár lety letěl do USA Boeingem 747 a zpátky Airbusem A380, měl jsem to tak nějak komplet. A důstojně jsem se rozloučil s érou obřích letadel.
Kdyby vyrobil tisícovku, tak je v zisku. Takhle je - podle svého tvrzení - na nule. Samozřejmě o tom můžeme spekulovat (náklady ztracené příležitosti apod.), a kdybych byl minoritní akcionář, hned volám po odstoupení předsedy.
Jenže investiční náklady na vývoj a přípravu výroby se musí rozpustit v ceně určitého očekávaného počtu výrobků (a tak je nastavena i katalogová cena), co se vyrobí a prodá navíc, to už je zisk.
A jestliže Airbus předpokládal aspoň tisícovku kusů a je jich ve skutečnosti jenom několik stovek, tak ta ztráta tam asi bude...
Airbus asi netratil, prostě vyrobil a prodal. Jestli někdo tratil tak aerolinky, kterým se investice nevrátila.
Tak A380 fakt není nejhezčí letadlo, Jumbo Jet má víc charisma. Ale teď v osobní dopravě pomalu končí oba, byť 747 snad budou létat dál aspoň coby Cargo.
Pokaždé když jsem letěl s A380 Praha - Dubaj nebo zpět byla totélně plná ...
M.Janoušek:
Já z něj měl vždy pocit takové neforemnosti. Asi jako zde... .
Concorde létal třicet let. Ve své době to byla hi-tech technologie, analogicky bych ho srovnal se Space Shuttlem - ten osud je podobný - zničila je fatální nehoda a vysoké náklady. Ale když vidím dneska navracející se Muskovu raketu Dragon - tedy co kdysi bylo jenom v komiksech a sci-fi filmech (třeba i v našem Ráno vstanu a opařím se čajem), tak mi ani není konce raketoplánu líto.
A380 spíš připomíná v leččems vrtulník HAP Tiger - a jeho neslavný konec v Austrálii, nebo Eurofighter Typhoon... Z velké části politický projekt, těžce dotovaný a dokončený za účelem jakés takés prestiže... Takové - už jsme do toho nacpali miliardy, sice to nepotřebujeme - ale tak to koupíme - uvidíme.... a voliče uspokojíme "plnou zaměstnaností".
Jinak s tím koncem A380 - řekl bych, že deset let asi k duhu už nedostane. Pokud - jak zaznělo v tom videu, nebo jak se vyjádřili CEO bohatých aerolinek (což třeba Quatar natož Emirates jsou) - drahé na provoz a nemají smysl....tak prostě půjdou do šrotu. Ono je dost smutný, že si tohle éro vydupali Francouzi - a teď ho jako první zařízli... ani Lufthansa není zrovna chudá... jenže když fakt vidím ty obrovské motory co tahají letadla triple seven nebo 787 či A350 tak se fakt nedivím, že tuhle potvoru už aerolinky nechtějí... Kdysi jsem četl v Playboyi (těsně před fin. krizí) že nejprodávanější auto v USA jsou Ford F-150 a Hummer H2. A ejhle - přišla krize - a Hummer skončil. Ani Američané s (v přepočtu) 15Kč za litr (nebo galon)benzinu/nafty nechtěli už tuhle superdrahou a ultra nepraktickou obludu na kterou musel mít člověk řidičák na náklaďák.
BTW: Pokud sem to pochopil, tak transportní A-380 měla mít nákladová vrata alá Dakota - prostě fakt vrata a ne rampu, nebo odklopnou příď jako má Cargo Jumbo Jet.... To přece nemohl nikdo rozumný chtít.... Jak by to toho cpali kontajnery nebo jakýkoliv větší náklad ? Dyť otevírací čumák měl už starej dobrej leukoplastovej Gigant... před skoro 80 lety... A jestli to dobře chápu, tak se předpokládalo že pro A380F budou vybudované nějaké extra nájezdové "rukávy" kudy se bude náklad přemisťovat z letiště do éra a z éra na letiště ? (hub to hub ?)
Je mi líto, že odchází. Ale byl tady s námi deset let a deset let ještě bude. Airbus říká, že na něm netratil. No, třeba nekecá. Když s tím vývojem začínali, těžko se dalo říct, jak to dopadne. Valkýrie, TSR, Arrow, Il-38, Concorde ... Su-57.
IMHO, zabil ho vývoj stále silnějších motorů, takže na velkou většinu spojů stačí velký dvoumotorák.
Nechci být v pozici "já jsem vám to říkal", ale zcela jasně si vzpomínám na okamžik, kdy jsem poprvé viděl na ILA předvádění jednoho z prvních prototypů. Pořád jsem na to letadlo koukal a říkal, že je nějaký divný. Ne obdivuhodně veliké jako Ruslan Galaxy nebo Jumbo, prostě divný. Jako bych se díval na trup lodi než na trup letadla. A tehdy jsem si říkal, to jsem moc zvědav, jak tohle bude fungovat.
Nápověda |
Vítejte na stránce Diskuse. Chcete-li vznést jakýkoli nový dotaz, klikněte na tlačítko "Přidej nové téma" . Vyplňte ve formuláři
příslušné údaje (povinné údaje jsou: Jméno, Předmět, Dotaz). Pokud chcete, aby Vám odpovědi chodily zároveň
emailem, zaškrtněte si políčko "posílat odpovědi emailem?". |
K prohlížení jednotlivých témat použijte nabídku "Témata". Tabulka s tématy zobrazuje čtyři základní údaje: 1) Název tématu,
po kliknutí na danné téma se zobrazí všechny příspěvky k tomuto tématu. 2) Autor příspěvku, po kliknutí odešlete e-mail autorovi.
3) Reakce zobrazuje počet reakcí (odpovědí) na příslušné téma. 4) Datum určuje datum vložení, popřípadě poslední reakce na
příspěvek. |
Odpověd (reakci) na téma provedete vyplněním formuláře Přidej odpověď do diskuse v detailu danného tématu
(povinné údaje jsou: Jméno nebo značka, Předmět - doplněno automaticky, Odpověd) |
Postup vkládání fotek do diskuse z vlastního PC:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postup vkládání fotek do diskuse z jiného serveru (fotografie již umístěné v Internetu): 1) stránka diskuze musí být ve formátu "nový editor" (volba zcela vpravo v menu v záhlaví stránky). Pokud je zde napsáno "starý editor" kliknutím na nápis se přepneme na "nový" 2) fotka, kterou chceme vložit do diskuse musí mít svou vlastní URL adresu, tzn., že musí být umístěná někde na webu. Doporučená velikost 640x480. 3) URL adresu vkládané fotky zkopírujeme(CTRL+C) 4)klikneme na ikonu zeleného stromu v prostřední řadě čtvrtá zprava (INSERT/EDIT IMAGE) 5) do řádku IMAGE URL napíšeme (vložíme) adresu fotky (CTRL+V) 6) kliknutím na "insert" vložíme fotku do prohlížecího pole. Pokud je adresa napsána správně, fotka se zobrazí a vyskočí dialogové okno v angličtině. Dáme "ok". Pokud chceme přidat další fotky opakujeme body 2-6. Kliknutím na tlačítko "odeslat" se fotka vloží do diskuze. |
UPOZORNĚNÍ
Pravidla a zásady pro uživatele diskusního fóra plastikových modelářů
Níže uvedenými pravidly a zásadami se řídí všichni přispěvatelé, čtěte je proto pozorně. V případě jejich porušení riskujete smazání příspěvku nebo zamezení přístupu. Za obsah příspěvků a z něj plynoucích možných důsledků odpovídá výhradně jejich pisatel.
|